HOROR NA PAGU

Sudac objasnio što će se dalje događati u istrazi; kazna može biti najveća propisana u Hrvatskoj

01.03.2019 u 07:10

Bionic
Reading

Osumnjičenom muškarcu (54), koji je u četvrtak ujutro s prvog kata obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvero malodobne djece, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela te radi neometanog odvijanja kaznenog postupka zbog posebno teških okolnosti, izvijestio je novinare u petak poslijepodne ispred zgrade Županijskog suda u Zadru sudac istrage Hrvoje Visković

Sudac je potvrdio i da se pritvoreni muškarac dosad u svim fazama postupka branio šutnjom.

'Ne znamo ni kakvi su motivi za izvršenje ovakvih kaznenih djela, ne znamo zapravo ništa o njemu. Jednostavno nemamo nikakvih informacija', ustvrdio je.

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubojstva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća kazna koju naš zakon propisuje. 'Ne mogu spekulirati kolika će biti kazna, mogu pretpostaviti kako će ići tijek istrage, prvenstveno će se raditi njegovo psihijatrijsko vještačenje da bi se vidjelo je li bio ubrojiv ili ne, a o tome će ovisiti daljnji tijek postupka', dodao je Visković.

Na novinarski upit da objasni mogućnost kazne od 50 godina zatvora, odnosno u kojim se okolnostima tako visoka kazna može odrediti i što ako osumnjičenog proglase neubrojivim, Visković je kazao da je riječ o situacijama kad se odredi više kazni dugotrajnog zatvora.

'S obzirom na to da kod nas ne postoji mogućnost zbrajanja više kazni, nego se mora odrediti jedinstvena kazna, koja ne smije biti zbroj svih kazni koje su okrivljeniku izrečene, u toj situaciji bi se eventualno mogla izreći kazna od 50 godina zatvora. Ako bude neubrojiv, postoji nekoliko opcija, ali u pravilu ide suđenje kojim se utvrđuje samo obilježje kaznenog djela, jer osoba koja je neubrojiva ne može biti kriva i onda mu se, ako se dokaže da je to počinio, određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. U početku šest mjeseci, a onda se kasnije to eventualno produljuje ovisno o tome koliko je potrebno da bi se osoba izliječila', kazao je sudac.

Novinare je zanimalo i koliko dugo će se čekati na rezultate psihijatrijskog i drugih vještačenja, na što je Visković izjavio da su 'rokovi istražnog zatvora relativno kratki'. 'Prvi put se istražni zatvor određuje na mjesec dana, kasnije se može još produljiti u nekoliko navrata, maksimalno do šest mjeseci u kojem bi roku trebalo odlučiti o podizanju optužnice. To je razdoblje u kojemu državni odvjetnik mora prikupiti dokaze na kojima će temeljiti optužnicu', odgovorio je Visković.

Nakon počinjenog zvjerstva muškarac se sam prijavio policiji.

Troje djece na liječenju je u zadarskoj bolnici, dvoje u dobi od tri i pet godina su na intenzivnoj njezi, a osmogodišnju djevojčicu danas čeka operacija. Najteže ozlijeđeno dijete, sedmogodišnja djevojčica, sinoć je prevezena u KBC Zagreb. Ima brojne ozljede glave i prsnog koša i na mehaničkoj je ventilaciji.

  • +3
Muškarcu koji je pokušao ubiti svoju djecu određen je 30-dnevni istražni zatvor Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Zamjenik ravnatelja KBC-a Rebro, dr. Milivoj Novak, rekao je da je njezino stanje stabilno i da je na aparatu za disanje. Vijest o tragičnim događajima s Paga prenijeli su, između ostalih, The New York Times, The Asociated Pres, Fox News i ABC News.

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske, jučer proveo očevid u Pagu.

Prema dosad prikupljenim podacima, postoje osnove sumnje da je 54-godišnji otac maloljetnih žrtava oko 6.20 sati 28. veljače 2019. svoje četvero djece (2011., 2012., 2014. i 2016.) bacio s balkona stana (s visine od 4,95 metara), što je za posljedicu imalo to da je dvoje djece zadobilo teške tjelesne ozljede opasne za život.

Priveden otac s Paga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dalo je nalog za uzimanje krvi i urina te uzimanje otisaka prstiju i biološkog materijala od uhićenog 54-godišnjaka, a naložit će i druga potrebna vještačenja te provesti dokazne radnje i poduzeti radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama.

Sva djeca su teško ozlijeđena, najteže sedmogodišnja djevojčica, koja je sinoć prebačena u Klinički bolnički centar Zagreb na daljnje liječenje. Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu, dr. Milivoj Novak rekao je sinoć da je ona stabilno. U induciranoj je komi, ima povrede glave, grudnog koša i trbuha, na aparatu je za disanje. Ozljede lica će se zbrinjavati danas, rekao je Novak, koji vjeruje da će djevojčica biti dobro.

U Zadru bi danas trebala biti operirana osmogodišnja djevojčica, koja je na intenzivnoj njezi. Dječak od tri i djevojčica od pet godina smješteni su na odjelu kirurgije zadarske bolnice.