nasilje u obitelji

Dokle ide moć roditelja? 'Previše toleriramo loša ponašanja i tako djetetu oduzimamo šansu za normalan život'

01.03.2019 u 06:21

Bionic
Reading

S prvog kata kuće otac je bacio svoje četvero malodobne djece. Je li došlo do propusta u radu službe socijalne skrbi koja je nad obitelji zbog konfliktnih odnosa provodila nadzor? Što donosi novi MUP-ov pravilnik o provođenju zaštitnih mjera u slučajevima obiteljskog nasilja? Jesu li sudovi dorasli načelu nulte tolerancije prema nasilnicima u obitelji? Na ta i druga pitanja u Otvorenom su odgovarali pomoćnica ministrice za socijalnu politiku dr.sc. Maja Vučinić Knežević, voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević, sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskog suda Lana Peto Kujundžić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, psiholog-psihoterapeut prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

'Imamo spoznaje što piše u dosjeu obitelji, ali ovog časa o tome ne možemo govoriti. Moramo dozvoliti da inspekcije obave svoj posao. Kad budemo imali sve relevantne podatke, onda ćemo se usuditi reći je li bilo propusta. Očekujemo nalaze u narednih nekoliko dana', kazala je Maja Vučinić Knežević. Na upit je li ured socijalne službe na Pagu 'oslabljen' nakon odlaska jedne djelatnice u mirovinu, kazala je za HRT kako u podružnici radi još jedna socijalna radnica.

'Nasilje je nepredvidivo, a ovo što se dogodilo je izvan svih okvira', dodala je. Anita Matijević potvrdila je kako se oca tereti za teško četverostruko ubojstvo u pokušaju. Međutim o izvidima kriminalističke istrage nije željela govoriti. Policija je razgovarala i s majkom, dodala je. Nije odgovorila na pitanje tereti li se ona za išta.

'Razlozi ovakvog čina mogu biti razni - od opijata do psihijatrijskog poremećaja. Nakon 35 godina iskustva mogu reći da mi kao struka imamo previsoku toleranciju na loša ponašanja roditelja prema djeci. Oduzmemo pravo roditelju na djecu, pa tu zabranu produžavamo iz godine u godinu. Stalno roditeljima dajemo šansu. Što više njima dajemo šansu, više djetetu oduzimamo šansu za normalan i zdrav život', kazala je Gordana Buljan Flander. Upozorila je i na emocionalno zlostavljanje djece od roditelja koji se 'vrlo lako izvuku'.

Okretanje glave

Sutkinja Lana Peto Kujundžić iznijela je podatak da unatrag pet godina na Građanskom sudu u Zagrebu nema neriješenih predmeta vezano za prijedloge oduzimanja roditeljskog prava. 'Tih prijedloga nema jer socijalni djelatnici, učitelji, pedijatri i drugi nisu željeli vidjeti primjere kad se djetetu oduzimaju prava - odnosno okreću glavu', kazala je. S tim se složila i Gordana Buljan Flander. Ne želi upirati prstom samo u centre za socijalnu skrb, nego sve u sustavu koji su u poziciji da nešto primijete - odgojiteljice u vrtiću, nastavnike...

'Nekad nam nedostaje 'agresivnosti'. Idemo školski, ali bismo u nekim situacijama trebali postupiti drastičnije. Svi moramo postaviti pitanje - dokle ide moć roditelja?', kazala je Maja Vučinić Knežević.

Najteže ozlijeđena djevojčica stigla u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Renato Matić iznio je iskustva koja su mu u jednom istraživanju iznijeli stručnjaci iz nordijskih zemalja. Ona kažu da ako postoji bilo kakva naznaka da protokol nije dovoljan - tada stručna služba s terena na višu instancu šalje preporuke.

'Politika to mora usvojiti. Ako protokol nije utemeljen na zakonu, onda reagira politika i stvari se mijenjaju. Presedan se uzima u obzir. Ako se dogodi nešto što se moglo prevenirati, onda smo zakazali', kazao je. Posebno je naglasio kako bi i mediji trebali poštovati zaštitu prava žrtava. 'Sudeći prema pritužbama građana, možemo zaključiti da je nedovoljna efikasnost i ažurnost djelovanja centara za socijalnu skrb. Preporučujemo dodatno zapošljavanje i dodatnu edukaciju djelatnika u tim službama', kazala je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Red button

Anita Matijević potvrdila je kako se građani 'boje' prijaviti sumnje u obiteljsko nasilje. Zato je uveden online sustav prijave red button, putem kojega su prošle godine imali 100 prijava. 'Voljela bih da danas svi gledatelji čuju da ne smijemo šutjeti o nasilju i da se od nasilja ne smije okretati glava. Pozivam sve susjede, odgajatelje i druge da se suoče s tim i da prijave svaku sumnju na nasilje', naglasila je Helenca Pirnat Dragičević.

'Prema novom Pravilniku MUP-a o zaštitnim mjerama vezanim za obiteljsko nasilje, teret provođenja mjere preusmjeren je sa žrtve na počinitelja. Fokus provedbe nije na pravu počinitelja na privatnost. Kontaktira se i provjerava počiniteljevo ponašanje, a žrtva se ostavlja da normalno živi svoj život', kazala je Anita Matijević. 'Kod nas u Poliklinici se mjesecima čeka na rad s djecom. Trebamo prestati štedjeti na djeci i početi ulagati u stručnjake koji će raditi s njima', upozorila je Gordana Buljan Flander. Maja Vučinić Knežević također je kazala kako se u sustavu ne radi dovoljno ni s počiniteljima, pa imamo puno recidiva.