ZELENA STRANKA UPOZORAVA

Privatizacijom voda će poskupjeti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 14.02.2011 15:01
  • Objavljeno 14.02.2011 u 14:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić izjavio je danas na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskih voda da se ta stranka apsolutno protivi bilo kakvim preinakama javne ustanove Hrvatskih voda u poduzeće jer je to, istaknuo je, samo početak onoga što bi trebalo dogoditi, a to je privatizacija Hrvatskih voda.

'Zelena stranka dijeli zabrinutost komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) 'Iustitia et pax', udruga za zaštitu okoliša i drugih društvenih aktera o neprihvatljivosti predloženih izmjena Zakona o vodama', istaknuo je.

Rekao je kako se apsolutno protive bilo kakvoj privatizaciji onoga što je dobro građana Republike Hrvatske i što je u "nekom općem vlasništvu". Istaknuo je da su se i inače protivili privatizaciji, ali ovo što se sada radi, ustvrdio je, početak je privatizacije prirodnih resursa u Hrvatskoj. Voda i šume su prirodni resursi koji su jedini preostali u Hrvatskoj, s kojima može planirati i utjecati na budući razvoj.

Ustvrdio je kako tu više nije riječ samo o ekologiji kao savjesti, nego o ekonomiji, tržištu, "trbuhu", jer će, istaknuo je, "ako se građanima oduzme da njome gospodare, voda poskupjeti i postat će artikl kao svi drugi" pa ćemo "doći do toga da ćemo, mi koji imamo velike resurse i zalihe vode, morati vodu kupovati u trgovačkim centrima".

Rekao je kako misli da je tužno da postoji konsenzus među vodećim hrvatskim strankama - SDP-om i HDZ-om da ipak dođe do privatizacije. Istaknuo je kako se te stranke ne protive tim procesima i misli da je simptomatično da upravo male stranke, udruge građana i HBK o tome govore, a da "nema velikih signala od drugih stranaka". Kazao je i kako su svjesni i da ministar šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić "inzistira na tim prodajama te govori o tome kao o nečemu što je dobro za građane Republike Hrvatske".

"Mi smatramo upravo suprotno. Smatramo da ovaj status Hrvatskih voda treba zadržati kakav jest i da ne treba doći ni do kakvih daljnjih privatizacija vezanih uz to", ustvrdio je predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić.

Najavio je da će Zelena stranka o tome govoriti i ispred zgrade Hrvatskoga sabora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi