SPORNO POSLOVANJE CIOS-A

Pripuz uhićen, njegov odvjetnik tvrdi: Šuplje su to optužbe

31.05.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz je uhićen, a službenici PNUSKOK-a od ranog jutra, uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, provode pretrese u njegovoj kući te kućama nekolicine odgovornih osoba, kao i njegovoj te tvrtkama koje su poslovale s njom. Njegov odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako je u posljednjih godinu dana policija prikupila više od 100 tisuća stranica dokumentacije iz CIOS-a

Informaciju o Pripuzovu uhićenju za tportal je potvrdio njegov odvjetnik Anto Nobilo. Kazao je kako je Pripuz formalno-pravno uhićen, no nije priveden jer je trenutno u bolnici na liječenju, budući da je nedavno bio na operaciji srca. Pripuzu je oduzet mobitel, a pred njegovom bolničkom sobom dežuraju policajci.

O svemu će do kraja dana odlučiti sudac istrage, kaže Nobilo.

Policija, pojasnio nam je Nobilo, u pretresu traži dokumentaciju vezanu uz poslovanje CIOS-a i s njim povezanih tvrtki. 'Stavlja im se na teret utaja poreza', kazao nam je Nobilo.

 

Za Hinu je pak ustvrdio da je riječ o 'šupljim optužbama', a indikativnim Nobilo smatra i da je Pripuz, kojega se povezuje sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, uhićen neposredno pred drugi krug lokalnih izbora.

'Unutar godinu dana policija je prikupila više od 100 tisuća stranica dokumentacije iz CIOS-a, jer je CIOS od pet ili šest tvrtki kupovao otpad u vidu starih automobila i sličnog otpada na što je uredno plaćen PDV. Te su tvrtke gotovinom plaćale ljudima koji se bave sekundarnim sirovinama, međutim policija tvrdi da su to bili fiktivni računi i da su na taj način izvlačili gotovinu iz CIOS-a da bi izbjegli plaćanje poreza', kazao je Nobilo Hini.

Kuća Petra Pripuza Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Dodao je da je, s druge strane, CIOS dokazivao da je sva ta roba fizički zaprimljena, prevezena, obrađena te dalje prodana čeličanama i željezarama.

'Vidjet ćemo tijekom postupka kako će se stvar rasplesti. Iz CIOS-a tvrde da se radilo o realnom poslu i realnim fakturama, a policija da se radi o fiktivnim fakturama', zaključio je Nobilo.

Uz suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza Uskok za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza tereti još 12 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, dok se iznos izvučenog novca neslužbeno procjenjuje na gotovo 100 milijuna kuna.

Istražitelji sumnjaju da je u ovom slučaju riječ o zločinačkom udruživanju, ali i o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza, oboje u sastavu zločinačkog udruženja. Osim što su glavni osumnjičenici međusobno navodno podijelili 'više desetaka milijuna kuna' izvlačenjem novca je, prema sumnjama istražitelja, Pripuzovoj tvrtki omogućeno umanjenje poreznih obveza za čak 20-ak milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i Pripuzov sin Ante, kao i nekoliko direktora CIOS-ovih tvrtki kćeri.

Pripuzu ovo, podsjetimo, nije prvo uhićenje. S još 15-ak osoba i aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem uhićen je i 2014. u istrazi afere Agram. U jednom od krakova te afere tužitelji su ih osumnjičili da su sklapanjem ugovora direktnom pogodbom o zbrinjavanju zagrebačkog krupnog otpada oštetili Zagrebački holding za oko 2,4 milijuna kuna, a Pripuzovoj tvrtki CE-ZA-R omogućili 1,63 milijuna kuna protupravne zarade.

 

Petar Pripuz izlazi iz pritvora 2014. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

CIOS: Surađujemo s istražiteljima

O svemu se priopćenjem oglasio i CIOS. ' Neovisno o provođenju istražnih radnji PNUSKOK, sve članice C.I.O.S. grupe nastavljaju s redovnim poslovanjem i ispunjavanjem ugovornih obveza. Možemo potvrditi da uprava C.I.O.S. grupe surađuje s istražiteljima, a poslovanje Grupe je stabilno i transparentno, usklađeno sa svim zahtjevima regulative. U proteklim godinama nad poslovanjem članica Grupe provođeni su brojni inspekcijski nadzori svih nadležnih institucija, prema čijim je rješenjima uvijek postupano bez iznimke', stoji u priopćenju.

Samo u posljednje tri godine tvrtke C.I.O.S. grupe, dodaju, imale su 15 nadzora poreznih tijela, a inače, prilikom financijskih i poslovnih transakcija kompletna propisana dokumentacija stavlja se na uvid nadležnim tijelima. 'Samo u 2016. godini članice C.I.O.S grupe, koje zapošljavaju 1.600 ljudi, uplatile su više od 60 milijuna kuna poreza u državni proračun', poručuje se u priopćenju.