OBOGATIO SE NA OTPADU

Hoće li Pripuzovo carstvo pasti zbog Milana Bandića?

petar pripuz

petar pripuz

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk

Uhićeni Petar Pripuz (57) uspješan je i ozbiljan poduzetnik i sigurno jedan od najmoćnijih ljudi u Zagrebu. Po struci je diplomirani ekonomist, a u javnosti je poznat kao 'kralj otpada' čija brojna poduzeća u Hrvatskoj i regiji, skupljena pod kapom C.I.O.S grupe, generiraju prihod koji se mjeri u milijardama

Prošle je godine C.I.O.S grupa koja, prema podacima s Fine i Poslovne Hrvatske, okuplja oko 30-ak firmi i zapošljava više od 1.200 djelatnika imala prihod veći od 1,7 milijardi kuna te dobit od 10,6 milijuna kuna. Godišnje obradi oko 700 tisuća tona metalnog otpada.

Osim Hrvatske, C.I.O.S ima i tvrtke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu.

Većinski je vlasnik C.I.O.S-a njemačka kompanija Scholz grupa, jedan od najjačih svjetskih igrača u recikliranju čelika i metalnog otpada. Nijemci drže 51,43 posto udjela u C.I.O.S-u, a ostatak je u Pripuzovim rukama.


Ove godine Pripuz se pohvalio kupnjom najveće slovenske tvrtke iz područja reciklaže, Dinosa iz Ljubljane.

Najveći prihod donosi mu zagrebačka tvrtka Ce-za-r (lani više od 630 milijuna kuna prihoda) koja u Kaštel Sućurcu ima suvremeno opremljeni reciklažni centar za sakupljanje i obradu metalnog otpada koji je i u funkciji pripreme uloška za pogon čeličane.

Ce-za-r s Gradom Zagrebom ima sklopljen ugovor u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna za posao uklanjanja glomaznog otpada. Kako se zasad spekulira u medijima, navodno je taj ugovor i razlog Pripuzova uhićenja.

Ce-za-r bivšoj željezari Split, a sadašnjoj Adria čelik Split isporučuje staro željezo kao sekundarnu sirovinu.

Upravo je Pripuz, odnosno C.I.O.S u kojem je suvlasnik, kupio u listopadu 2011. nekretnine Željezare Split za 10,3 milijuna eura. Dvije godine kasnije, željezaru je preuzela njemačka inženjerska kompanija Techcom.

Pripuz se spominjao i kao mogući kupac Željezare Sisak, ali je od nje odustao i okrenuo se Splitu.

U travnju ove godine, Scholz grupa, većinski vlasnik CIOS-a, prepustila je 39,9 posto udjela u vlasništvu japanskoj Toyoti.

Pripuz, predsjednik Uprave CIOS-a, komentirao je to riječima kako će dolazak Toyote pogurati bržu realizaciju novih projekata te da je ta transakcija pokazala da je širenje njihovih planova u krizi bila dobra odluka.

Na listi tvrtaka čiji je osnivač ili povezano lice Petar Pripuz i one su koje nemaju veze s biznisom C.I.O.S. grupe, a riječ je uglavnom o firmama osnovanim za nekretninski biznis ili neke druge djelatnosti. To su, primjerice Kap-usluge, Octavus, Eurohala, Održivi razvoj, Lastovski projekt, Leone ulaganja…

Iako je demantirao da je investitor u aktualni zagrebački projekt Müllerov brijeg (izgradnja 2.350 stanova na zagrebačkom Črnomercu), pregledom dostupnih registara pokazalo se da su u Nadzornom odboru tvrtke koja upravlja investicijom upravo njegovi menadžeri: Ante Pamuković, njegov najbliži suradnik te Ante Miloš, Ivan Leko… Investitori u Müllerov brijeg inače su kontroverzni poduzetnik Milan Mićo Carić, poznat po ulaganjima u nekretninske projekte zajedno s najpoznatijim zagrebačkim odvjetnikom Antom Nobilom.

Bez obzira na to što ga se dovodi u vezu s nekretninskim biznisom, činjenica je da Petar Pripuz zapravo nema nijedan takav uistinu realiziran.

Dok je gradio svoje poslovno carstvo, Pripuza se često u javnosti povezivalo s navodno nečistim poslovima, čemu je dosta pridonio njegov brat Zoran, bivši optuženik u procesu protiv tzv. 'zločinačke organizacije' koji je na kraju tog slučaja pravomoćno oslobođen. Petar Pripuz na tom je suđenju bio glavni financijer dijela obrane optuženika.

Pripuzu nikad nije bilo drago da ga se, kao ni njegov ozbiljan reciklažni biznis, dovodi u vezu s mlađim bratom koji je krajem devedesetih, kada je zagrebačko podzemlje bilo prilično aktivno, bio poznat kao jedan iz grupe 'dečki s Knežije' u kojoj su još Nikica Jelavić, Blaž Petrović... 'Dečki s Knežije' danas se uglavnom prilično low-profile bave nekretninama i zemljištima.

No kako se moglo čuti iz krugova koji su upoznati s poslovanjem C.I.O.S.-a, Zoran Pripuz bio je uvijek rado viđen gost u toj kompaniji u njezinu sjedištu na Jankomiru, gdje radi nekolicina članova obitelji Pripuz.

Iako ima velik i razgranat biznis, oni koji su bili u C.I.O.S.-u mogli su vidjeti da kompanija posluje bez robovanja nekom modernijem korporativnom ustroju.

Zanimljivo je i da su godinama subotom do Petra Pripuza rado u posjet dolazili Slobodan Ljubičić (u vrijeme kad ga je Milan Bandić na neko vrijeme maknuo iz Zagrebačkog holdinga) i Milan Carić, što upućuje, posebno u svjetlu najnovijih zbivanja, na njihove bliske veze.

Pozornost javnosti Pripuz je privukao i kada je kupio skupocjeni Maybach splitskoga gradonačelnika Željka Keruma

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!