PETAR PRIPUZ

Ni uhićenje ni požari nisu naudili poslovnom carstvu 'kralja otpada'

02.05.2017 u 20:45

Bionic
Reading

Na čelu C.I.O.S. grupe, u čijem je pogonu na Praznik rada izbio požar, 60-godišnji je zagrebački poduzetnik Petar Pripuz. U biznis s otpadom ušao je još sredinom 80-ih godina, prvo kao zaposlenik, a 1991. osnovao je svoju tvrtku. Danas C.I.O.S. broji 29 firmi koje generiraju milijarde kuna prihoda

U zadnje tri godine u pogonima C.I.O.S.-a izbila su, uključujući ovaj aktualni na zagrebačkom Jankomiru, četiri požara.

Na Jankomiru je gorjelo i u travnju 2014. godine, mjesec dana nakon toga vatra je planula u pogonu C.I.O.S.-ove tvrtke Metis na riječkom Kukuljanovu, da bi se u kolovozu 2015. ponovo zapalila plastika na Jankomiru.

Osim požara, Pripuza je 2014. zadesilo uhićenje u sklopu akcije Uskoka (afera Agram) protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nakon što je platio visoku jamčevinu od 7,7 milijuna kuna pušten je da se brani sa slobode.

Istražiteljima Uskoka je sumnjiv ugovor vrijedan 7,7 milijuna kuna između Grada Zagreba i Pripuzove tvrtke Ce-Za-R koja je uklanjala glomazni otpad sa zagrebačkih ulica. Iako su od uhićenja prošle dvije i pol godine, protiv Bandića i Pripuza još nije podignuta pravomoćna optužnica.

  • +11
Požar na zagrebačkom Jankomiru Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bez obzira na sve te havarije, C.I.O.S. grupa odlično posluje.

Pripuz je još 1994. ušao u partnerstvo s njemačkom Scholz grupom, drugom najvećom svjetskom grupacijom u segmentu recikliranja metalnog otpada. Nijemci trenutno drže 51,43 posto vlasništva, dok je u Pripuzovim rukama 48,57 posto, a on je i predsjednik Uprave. U vodstvu tvrtke je i njegova kći Iva Pripuz Špekuljuk (37), dok je sin Ivan (36) prokurist.

C.I.O.S. grupaciju čini ukupno 29 tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Prema podacima s korporativne stranice, na više od 80 lokacija u regiji godišnje obrade 1,1 milijun tona otpada, a zapošljavaju 2000 djelatnika, od toga više od 1000 u Hrvatskoj. 

Grupa ne objavljuje javno konsolidirana poslovna izvješća pa nije poznato koliki su joj ukupni prihodi i dobit, ali procjena je da iznose od jedne do dvije milijarde kuna.

U 2015. (podaci za prošlu godinu još nisu dostupni) 14 C.I.O.S.-ovih tvrtki u Hrvatskoj ukupno je uprihodilo više od 900 milijuna kuna. Od toga, više od 400 milijuna kuna otpada na zagrebačku tvrtku Ce-Za-R, dok je Metis iz Kukuljanova uprihodio 218 milijuna kuna.

Na listi tvrtki čiji je osnivač ili povezano lice Petar Pripuz i one su koje nemaju veze s biznisom C.I.O.S. grupe: savjetnička tvrtka Kap-usluge, nekretninska firma Octavus, građevinska Cioniz, tvrtka za iznajmljivanje vozila i opreme Cios Cargo itd.

Pripuzovo ime spominjalo se i u velikom nekretninskom projektu Müllerov brijeg (izgradnja 2350 stanova na zagrebačkom Črnomercu), iako je on demantirao da je uključen u njega.