LIJEČENJE NA UPUTNICU

Primorac: Prema statistici, svaki treći Hrvat oboljet će od karcinoma, što je stravično. Ova terapija mora biti dostupna svima!

07.11.2022 u 21:00

Bionic
Reading

O budućem centru za liječenje malignih bolesti, ali i ulozi privatnih ustanova u našem zdravstvenom sustavu, razgovarao je s Margaretom Jozinović Vuković u Dnevniku HTV-a prof.dr.sc. Dragan Primorac iz Specijalne bolnice 'Sv. Katarina'

'Ono što je najvažnije, potpuno je ekvivalentna skrb o oboljelima od karcinoma kao što to postoji danas u najrazvijenijim centrima koji liječe karcinom u Sjedinjenim Američkim Državama', naglasio je.

'Danas kad razgovaram s hrvatskim onkolozima, dakle vrhunskim ljudima koji skrbe o našim pacijentima, oni smatraju da za nekoliko godina Hrvatska bi mogla, glede onkologije, uz potporu UPMC-a biti u samom vrhu država Europske unije', ističe Primorac za Dnevnik HTV-a.

Nacionalni plan borbe protiv raka usvojen je u Saboru prije dvije godine no još uvijek nije zaživio. Problem je u nabavci onkološke opreme koja je zapela. A ključno je malignu bolest otkriti što ranije jer je smrtnost onda manja.

'Model koji se predlaže je personalizirana medicina. Dakle, odlazimo korak dalje. Pokraj standardne opreme, a to je CT, magnetska rezonanca, ultrazvuk i druge ovdje govorimo o molekularnoj razini, na razini dijagnostike, na razini gena', govori Primorac.

'Dakle, to je medicina za koju danas u Americi kažu da je iskorak 22. stoljeća. Kad vi znate što se događa na molekularnoj osnovi možete optimizirati terapiju i to je tajna uspjeha ove moćne američke organizacije', naglašava.

'Isti taj model planiraju primijeniti u Republici Hrvatskoj s jednim ciljem, a to je kako učiniti skrb svih oboljelih u Hrvatskoj. Nažalost, njih je svake godine 24 000 otkrivenih. Prema statistici, svaki treći Hrvat će oboljeti od karcinoma što je stravično', govori Primorac.

Ministar Vili Beroš tvrdi da mu je cilj jačati javno zdravstvo, ali da bi bio grijeh ne koristiti privatni sustav, ali po istim cijenama kao u javnom sustavu.

  • +3
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'U ovom trenutku se to provodi, tako da je to sjajna ideja. Ne postoji javno i privatno, postoji samo jedno. Da li je izvrsno ili neizvrsno, da li je institucija akreditirana ili nije. Najvažnije je da hrvatski pacijent može doći u vrhunske institucije koristeći uputnicu HZZO-a', istaknuo je.

Na pitanje kome će i pod kojim uvjetima biti dostupne zdravstvene usluge u budućem Centru, te hoće li liječenje svima biti dostupno, hoće li ići preko HZZO-a i koje su to terapije, Primorac je rekao kako ova terapija i ovo liječenje te dijagnostike najsuvremenija u suradnji s UPMC-om mora biti dostupna svakom hrvatskom građaninu.

'To je početak i kraj svega. Ako gledate strategije EK, jedan od njenih ključnih iskoraka je da se ovakva terapija učini dostupnom svima bez obzira na platežnu moć, ekonomski ili drugi status. Između ostaloga, zbog toga i imamo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, zaključio je Dragan Primorac.