UPOZORENJE STRUČNJAKA

Opasne nuspojave poznatih lijekova - rak, moždani udar, krvni ugrušci

31.10.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Europska i Hrvatska agencija za lijekove upozorile su na neke vrlo opasne nuspojave koje prijete korisnicima inhibitora, skupine lijekova za kronične upale poput reumatoidnog i psorijatičnog artritisa, atopijskog dermatitisa i nekih gastroenteroloških bolesti. Pacijente su pozvali da se jave svojim liječnicima.

'To je sigurna terapija ako se propisuje na pravi način pod nadzorom liječnika. Ako imaju kakava pitanja nek se ljudi jave svom ordinarijusu', umiruje pacijente reumatolog Branimir Anić.

Lijekovi su, kaže, djelotvorni i prednost je što se uzimaju na usta.

- Iskustva su zapravo izvrsna do sada, ako govorimo o njihovom učinkom svi, cijela ta skupina lijekovima jako brz učinak i bolesnici su ih jako brzo prihvatili zato što brzo osjete dobrobit, dodao je Anić.

Iz europskog povjerenstva za ocjenu rizika preporučuju da lijekove starijima od 65, pušačima i rizičnim skupinama treba davati samo kada nije dostupna prikladna terapijska alternativa.

- Ono što je novo sad u ovom slučaju je da je EMA napravila jedan sveobuhvatan pregled sigurnosnih podataka o svim lijekovima koji pripadaju ovoj skupini kako bi se informacije o njihovim potencijalnim rizicima mogle ujednačeno navesti za sve lijekove iz te skupine s obzirom na to da imaju isti mehanizam djelovanja, istaknula je voditeljica Ureda za odnose s javnošću, HALMED Ivana Šipić Gavrilović za Dnevnik HRT-a.

Iako HALMED-u pacijenti nisu prijavili nijednu sumnju na srčani ili moždani udar, drugih ima.

- Zaprimili smo tri prijave slučajeva ugrušaka u venama od čega za jednu prijavnicu imamo podatak o oporavku osobe, za druge dvije nam na žalost taj podatak nije dostupan, jednako tako imamo jednu prijavu sumnje u pojavu maligne bolesti, rekla je Šipić Gavrilović.

Suradnja s liječnicima je najvažnija kako bi se terapija prilagodila pacijentovu stanju.