novi vojni avioni

Hrvatska u Francuskoj preuzima prvi Rafale, ovo je posljednja snimka uoči primopredaje

02.10.2023 u 08:56

Bionic
Reading

U francuskoj bazi Monte-de-Marsan danas će se održati svečana primopredaja prvog borbenog zrakoplova Rafale. Riječ je o prvom od 12 rabljenih Rafalea koje Hrvatska nabavlja od Francuske za oko milijardu eura - dva su dvosjeda i 10 jednosjeda

Uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili zadnje pripremne radnje za njihovo preuzimanje.

  • +7
Prvi hrvatski Rafale Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Današnjoj svečanosti nazočit će ministar obrane Mario Banožić s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem te potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH, admiralom Robertom Hranjem.

Prvi hrvatski Rafale Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

'Postajemo vlasnici prvog Rafalea', rekao je među ostalim jučer ministar obrane Banožić.

Hrvatska i Francuska potpisale su potkraj 2021. ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale. Na pitanje kada će stići ostali avioni, ministar je odgovorio da će se 'sve odvijati prema ugovorima', prenosi HRT.

Govoreći o pilotima koji će letjeti Rafaleima, izjavio je da je riječ o onima koji su prošli obuku na tim zrakoplovima, ali i pilotima 'koji su dugo u struci, koji znaju što znači ratno zrakoplovstvo u punom smislu'.

  • +24
Avioni Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

U Vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu u tijeku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvat prvih šest Rafalea u drugom kvartalu 2024. Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora te tri hangara za održavanje aviona i motora, kao i parkiranje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Runway28 Aviation Videos