U FRANCUSKOJ BAZI

Ovo je prva snimka 'hrvatskog' Rafalea

17.09.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Prvi hrvatski borbeni avion Rafale snimljen je u četvrtak u francuskoj zračnoj bazi Saint Dizier

Kako podsjećaju na kanalu Runway28 Aviation Videos koji je objavio snimku, Hrvatska je ugovor o kupnji ovog borbenog aviona francuske proizvodnje potpisala 2021. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo potpisalo je ugovor za isporuku dva Rafale B lovci s dvosjedima i deset Rafale C jednosjeda. Francuski zrakoplovi zamijenit će posljednje operativne borbene zrakoplove MiG-21bis iz sovjetske ere. Većina MiG-ova potječe iz Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ih je preuzelo kada je država postala neovisna tijekom rata u Jugoslaviji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Runway28 Aviation Videos

Kad uđu u službu u Hrvatskoj, zrakoplovi će imati 14 godina. Riječ je o rabljenim modelima koji su nekoliko godina letjeli u francuskom ratnom zrakoplovstvu. Zrakoplovi imaju još oko 3800 sati leta po zrakoplovu.

  • +23
Borbeni avioni Rafale iznad Zagreba 2021 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Početak isporuka očekuje se krajem 2023., s prvim stvarnim dolaskom osam zrakoplova u Hrvatsku tijekom 2024., a preostala četiri početkom 2025. Prvi piloti započeli su obuku početkom 2023. u zračnoj bazi Saint Dizier u sjevernoj Francuskoj. Sveukupno će se prva serija pilota sastojati od 12 pilota za ovaj tip. Također će oko 80 ljudi biti obučeno u Francuskoj kako bi mogli upravljati ovim modernim borbenim zrakoplovima. Ova obuka će trajati 15 do 18 mjeseci.