napetosti na granici

Primirje nakon pogibije trojice armenskih vojnika u sukobu s Azerbajdžanom

28.07.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Armenija je priopćila da su trojica njezinih vojnika ubijena u razmjeni vatre s Azerbajdžanom, a Interfax je objavio da su obje strane kasnije prihvatile ruski prijedlog za prekid vatre kako bi se napetosti smirile.

Armensko ministarstvo obrane u izjavi navodi da su azerbajdžanske snage napale armenske položaje pored granice dviju zemalja.

Dvojica armenskih vojnika ranjena su u tom incidentu, rečeno je, a "borbe su se nastavile".

Azerbajdžansko ministarstvo obrane optužilo je armenske snage za "provokacije", kako je rečeno, u okrugu Kalbadžaru te reklo da će njihova vojska nastaviti i osvetiti se, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Interfax je kasnije objavio da je Azerbajdžan ipak prihvatio ruski prijedlog da se uspostavi primirje u tom području. 

Tada je objavljeno da je i armensko ministarstvo obrane prihvatilo primirje.

Incident je jedan od najsmrtonosnijih od prošlogodišnjega šestotjednog rata između snaga Erevana i Bakua zbog regije Nagorno-Karabaha i okolnih područja.

U šest tjedana borbi od rujna do studenoga prošle godine azerbajdžanske snage izbacile su snage etničkih Armenaca iz pojasa teritorija koji su kontrolirali od 1990-ih i oko regije Nagorno-Karabaha, prije no što je posredstvom Rusije uspostavljeno primirje.

U međuvremenu se rasplamsao tinjajući granični spor između dviju strana koje su se posljednjih mjeseci međusobno optuživale za upade na državni teritorij, naglašavajući krhkost prekida vatre.