ZBRINJAVANJE OTPADA

Prikupljeno 53 milijuna kilograma plastičnih boca

24.09.2009 u 13:33

Bionic
Reading

U posljednje tri godine hrvatski su građani sakupili 53,6 milijuna kilograma plastičnih boca te limenki. Nekima je prikupljanje boca postao novi i siguran izvor prihoda, pa tako po ulicama možemo vidjeti prave profesionalce s ručno izrađenim 'alatima' konstruiranim kako bi došli do što više boca i kuna

Proces prikupljanja otpada i njegovog zbrinjavanja otvorio je 4.000 radnih mjesta u Hrvatskoj. Osim boca, od 2007. do 2009. godine zbrinuto je i 12,6 milijuna kilograma elektroničkog otpada, 17 milijuna litara otpadnog ulja, 57 tona otpadnih guma. U Hrvatskoj se počeo prikupljati otpad koji se dosad nikada nije prikupljao, ocijenila je Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na današnjoj sjednici saborskog odbora za zaštitu okoliša čija je tema bila gospodarenje komunalnim otpadom u Hrvatskoj.

Dropulić je podsjetila da smo jedina zemlja koja zbrinjava teški otpad iz kućanstava poput rabljenih hladnjaka ili perilica, no unatoč tome građani ipak odlažu nepropisno taj otpad.

82 inspektora za zaštitu okoliša prošle su godine imali 6.650 pregleda i utvrdili 450 prekršaja u kojima je naplaćeno 10 milijuna kuna kazni.

'Ni jedna tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem otpada u Hrvatskoj nije imala poteškoća u poslovanju unatoč krizi', otkrio je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nacionalni interes je osiguravanje uvjeta da se 2020. godine reciklira 50 posto svog otpada koji nastaje u Hrvatskoj, poručeno je na sjednici saborskog odbora za zaštitu okoliša, piše Večernji.hr.