novinari na nogama

Prijetnje direktoru televizije N1 poslije terorističkog napada na Novom Zelandu

16.03.2019 u 16:05

Bionic
Reading

Posljedice terorističkog napada na Novom Zelandu, u kojem je u petak ubijeno 49 osoba, osjetio je i direktor televizije N1 u Beogradu Jugoslav Ćosić od kojeg je u prijetećem telefonskom razgovoru zatraženo da se očituje o izvještavanju te televizijske mreže o zločinu u Christchurchu, objavio je u subotu u priopćenju N1.

Ćosiću se u petak navečer na službeni telefon javila osoba i, predstavljajući se kao dužnosnik američke vlade iz ministarstva za domovinsku sigurnost (Homeland Security), zatražila da objasni izvještavanje N1 jer se, navodno, iz njega može zaključiti kako ta televizijska kuća ima dokaze da je napad na Novom Zelandu povezan s "terorističkom bazom" u Srbiji.

Od direktora N1 zatraženo je i da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno na e-mail adresu koja će mu biti poslana "u roku od dva sata". U suprotnom dobio je prijetnju da će mu biti uskraćen ulazak u SAD, objavio je N1.

U razgovoru mu je rečeno i da je način na koji N1 izvještava o zbivanjima u SAD-u usmjeren protiv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog "300 negativnih izvještaja" koje je o predsjedniku SAD-a objavio N1 u sva tri centra - Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Nakon telefonskog poziva o sadržaju razgovora obaviješteni su odvjetnici N1 koji će poduzeti pravne poteze kako bi srbijanska državna tijela počela istragu o tom događaju.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Novinarske udruge zatražile su u subotu od policije i tužiteljstva da čim prije razjasne slučaj i utvrde tko je prijetio direktoru N1.

Udruženje novinara Srbije (UNS), zahtijevajući hitnu istragu, ukazuje na pravo svakog "da bude nezadovoljan radom novinara", ali ističe i da "nitko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija".

Takve poruke su opasne, jer mogu inspirirati nove prijetnje i pritiske na medije koji i o najosjetljivijim temama informiraju nepristrano i odgovorno, ukazuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Brenton Tarrant Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uz ocjenu da prijetnje direktoru N1 predstavljaju "grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije", NUNS inzistira da je "posebno neprihvatljivo to što je NN osoba koja je prijetila Ćosiću, dovela TV N1 u vezu sa terorizmom".