NIJE TRAŽIO JAMČEVINU

Ubojica iz Christchurcha mirno saslušao optužnicu, pomno motreći novinare

16.03.2019 u 07:48

Bionic
Reading

Brenton Tarrant, muškarac optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, izveden je pred suca s lisičinama na rukama. Novozelandski izvjestitelji javljaju da je mirno, bez riječi, u dvorani okružnog suda u Christchurchu saslušao optužnicu za ubojstva, kružeći pogledom po predstavnicima medija

Tarrantu je određen pritvor bez izjašnjavanja o krivnji. Pred sudom će se ponovno pojaviti 5. travnja i policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.

Sudac Paul Kellar pročitao je kratku optužnicu, nakon čega je Brenton Tarrant izveden iz prostorije.

'Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i odvjetnike', prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio jamčevinu ili da mu se krije ime.

>>>Ubojica iz Christchurcha je u svojim putovanjima po Balkanu obišao i Hrvatsku?

Zamjenik zapovjednika policije Mick Willing rekao je da protuteroristički tim provodi lokalnu istragu u kojoj im pomaže Tarrantova rodbina.

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države.

'Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca', rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi.

Policija je ranije tvrdila da su oba napada čin jednog napadača i objavila da je trebalo 36 minuta od prvog hitnog poziva do uhićenja.

Ardern je stigla u Christchurch i susrela se s preživjelima i obiteljima žrtava, poručivši kako prenosi poruke ljubavi i podrške u ime novozelandskog naroda.

'Novi Zeland je ujedinjen u tuzi', kazala je. Dodala je da će policija štititi džamije na Novom Zelandu dok se ne pokaže da je opasnost prošla.

U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece.

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je 'imao namjeru nastaviti svoj napad'.

Bivši trener fitnesa nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, a trenutno se istražuju kontakti koje je možda uspostavio, objavio je u petak bugarski državni tužitelj Sotir Cacarev.

Napadač je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore.

Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenog, letom iz Dubaija, kazao je Cacarev nakon susreta s premijerom Bojkom Borisovim i drugim sigurnosnim dužnosnicima, piše portal novinite.com.

Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova povijesne važnosti, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je iznajmio automobil i odvezao se do Mađarske.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Cacarev je istaknuo kako nema dokaza o aktivnostima povezanim s terorizmom, a ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov naglasio je kako zasad nema dokaza da je napadač stigao u Europu zbog neke druge namjere osim terorizma.

Bugarski obavještajci otkrili su i kako je napadač u prosincu 2016. posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Osumnjičenik za napad na dvije džamije na Novom Zelandu u petak više puta je boravio u Turskoj, gdje su vlasti pokrenule istragu kako bi utvrdile čime se bavio i otkrile njegove kontakte, rekao je visoki turski dužnosnik.

Napad u Christchurchu Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Napadač, pripadnik australske krajnje desnice, 'više puta je putovao u Tursku i dulje vrijeme je boravio u toj zemlji', rekao je dužnosnik ne otkrivajući koliko je često putovao onamo, koliko je dugo ni kada je ondje boravio.

'Mislimo da je osumnjičenik mogao otići (iz Turske) u druge europske zemlje, u Aziju i u Afriku. Upravo istražujemo o njegovim putovanjima i o sumnjivim kontaktima u zemlji', dodao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je napadač identificiran kao australski krajnji desničar.

Turska je snažno osudila napad a predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo je da je to znak "porasta islamofobije" u zapadnim zemljama.

Neki turski mediji pišu da je napadač prijetio Turskoj u "manifestu" koji je objavio na društvenim mrežama i da je na spremnicima svog oružja ispisao nadnevke vojnih poraza Osmanskog Carstva.

U svom "manifestu" piše da će Bazilika svete Sofije u Istanbulu koju su Osmanlije nakon osvajanja Konstantinopola 1453. pretvorili u džamiju a poslije je postala muzej, biti "oslobođena" njezinih minareta.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će ovih dana Novi Zeland, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova, što svjedoči da je napad snažno odjeknuo u turskoj javnosti.