uPITNA SIGURNOST NA NAJZAŠTIĆENIJEM TRGU

Prije mjesec dana zbio se incident s lubenicama pred Vladom, pogledajte što je tada govorio državni i policijski vrh

12.10.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Prije malo više od mjesec dana saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić na Markov trg stigao je kombijem i istresao lubenice ispred zgrade Vlade. Premijer Andrej Plenković tada je potegnuo pitanje sigurnosti jer je očito da na trg na kojem su tri važne državne institucije može doći svatko

Premijer je tada izrazio zabrinutost kazavši kako drugi put netko može iskrcati nešto opasnije od lubenica. Mjesec kasnije za sada još nepoznat muškarac na ono što bi trebala biti najsigurnija lokacija u Hrvatskoj došetao se s automatskom puškom i 'istresao' rafal u policajca koji čuva zgradu Vlade.

'Vidite da smo strašno otvoreni, transparentni, svima na raspolaganju, Hrvatska ima kulturu demokracije, dijaloga. Osobno jako volim kontakt s ljudima. Dobro je da smo ležerni, fleksibilni, tolerantni, otvoreni puno više nego bilo tko drugi, ali ovakve situacije pokazuju da može doći neki drugi kombi u kojem nisu lubenice', poručio je prije mjesec dana Plenković, dodavši kako je tu situaciju ipak potrebno pogledati nekim drugim očima.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Tada je resornog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zadužio da napravi sigurnosnu procjenu.

'Policijski službenici i nadležne službe napravit će izvješće, a ovaj element treba ugraditi u sigurnosnu procjenu kako se takve situacije ubuduće ne bi događale', kazao je Božinović.

Na Jabukovcu pronađeno tijelo osobe koja je pucala na policajca Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Ustvrdio je da Trg svetog Marka nije nesigurna lokacija jer postoje protokoli i načini na koje se procjenjuju sigurnosne ugroze.

'Da je nesigurna, možda bi se događale i neke druge situacije', naglasio je. Rekao je i kako je policija dobila nalog da sagleda cijeli događaj, ne samo s aspekta onoga što je predstavljao za sebe, nego što može biti zaključak kada je u pitanju cijeli taj prostor.

'Prostor je od 2012. otvoren za javna okupljanja, prosvjede, turističko je središte grada, a ovdje su i najvažnije institucije u državi - Sabor, Vlada, Ustavni sud - i sigurno', naglašava Božinović, 'tu nije ništa prepušteno slučaju. O detaljima se ne može govoriti, ali postoji odgovornost svih u sustavu, uključujući ministra.'

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je tim povodom: 'Ovo je javni prostor na kojem je moguće kretanje ljudima, turistima, vozilima. U ovom danas slučaju radi se o vozilu koje je kršilo prometne propise. Ovdje nema fizičkih barijera i uz kršenje propisa moguće je da se dođe do štićenog prostora. Imamo sigurnosne planove, tako da u ovom slučaju nije bilo sigurnosne ugroze.

Ovdje se radi o tome da će biti potrebno, ako se želi potpunu sigurnost, fizički prevenirati dolazak vozila koja za to nemaju dozvolu. To zahtijeva određene fizičke barijere. Policija će detaljno analizirati i predložiti rješenja u suradnji s institucijama. To onda znači da tu neće biti slobode kretanja kao što je danas imamo. Sigurnost je definitivno prioritet', zaključio je glavni ravnatelj policije.