drama na gornjem gradu

[FOTO/VIDEO] Na policajca ispred ulaza u Vladu na Markovu trgu pucao mladić iz Kutine. Što je motiv napada?

12.10.2020 u 08:24

Bionic
Reading

Policajac koji čuva zgradu Vlade jutros je upucan na Markovu trgu, a nakon kratke potrage počinitelj je pronađen na Jabukovcu. Policija je izvijestila da je počinio samoubojstvo

Ranjenog policajca oko 8.20 sati vozilo saniteta odvelo je u bolnicu, prenosi N1. Naime zagrebačka Hitna pomoć zaprimila je poziv za intervenciju i za sedam minuta stigla na Markov trg. No policajci su ih zadržali iza crkve svetog Marka jer su se neposredno nakon pucnjave na Markovu trgu našla kola županijske hitne pomoći koja su ranjenog policajca odvezla u najbližu bolnicu KBC Sestre milosrdnice, piše Jutarnji list.

'Jutros 12. listopada u 8.06 zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrđenim informacijama, jedan policijski službenik je ozlijeđen i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je pobjegao s mjesta događaja, a za njim tragaju sve raspoložive policije snage', priopćili su vrlo brzo nakon pucnjave iz MUP-a.

Kako je policija kasnije dojavila, policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. 'Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja', priopćili su iz MUP-a.

Kako neslužbeno doznaje 24sata, napadač je mlađi muškarac u 20-im godinama s područja Kutine. Dnevnik.hr, pak, javlja da je mladić dosad bez evidentiranog prekršaja te da dolazi iz braniteljske obitelji, a da motivi napada i dalje nisu poznati.

I MUP je potvrdio da je napadač 22-godišnjak i da nije od ranije poznat policiji.

Napadač nakon pucnjave ostavio poruku na društvenim mrežama, otkriven i mogući motiv

Napadač se netom nakon pucnjave oglasio i jezivom porukom na društvenim mrežama. 'Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti', napisao je.

Prema dosad nepotvrđenim informacijama sa kojima raspolažu istražitelji, motiv nema nikakvu političku pozadinu već se radi isključivo o osobnom odnosu između počinitelja i ranjenog policajca, motiviranog navodno ljubomorom, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, među prvima je jutros nakon pucnjave pred Vladu stigao i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost Tomo Medved.

'Ne mogu vam reći ništa više od onog što je poznato. Čekamo da policija odradi svoj dio posla i da se uhiti počinitelj. Trenutno znam da policija lovi počinitelja. Građanima treba poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja, sačekajmo da se provede istraga, da se uhvati počinitelj, pa ćemo o svim detaljima izvijestiti građane', izjavio je Medved na Markovu trgu.

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je u automobilu na Markovu trgu kada je vozilo Hitne pomoći prevozilo policajca u bolnicu.

'Nisam shvatio o čemu je riječ, mislio sam da je čovjeku pozlilo', kazao je ministar za Jutarnji list te dodao da nije mogao ni zamisliti da bi policajac mogao biti upucan.

Kasnije se oglasila i Vlada. 'Jutros je ispred zgrade Vlade upucan policijski službenik koji radi na osiguranju zgrade Vlade. Nadamo se da će se ozlijeđeni policijski službenik brzo oporaviti', poručio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Oko 9 sati u Vladu je stigao i premijer Andrej Plenković, a u vrijeme pucnjave nije bio u Banskim dvorima.

Andrej Plenković nakon pucnjave na Trgu svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Markov trg nadlijetao je i helikopter.

Policajac je stabilno

U Vinogradskoj bolnici za N1 kažu da je policajac stabilno i da ima tri rane. I policija je potvrdila da je ozlijeđeni 31-godišnji policijski službenik podvrgnut operativnom zahvatu. <<< Cijeli članak >>>

Sabor otkazao sastanke

Nakon događaja na Markovu trgu otkazana je press konferencija Mosta koja je trebala biti održana u Saboru. Kako javlja zastupnik platforme Možemo Bojan Glavašević na Twitteru, Sabor je za danas otkazao sve posjete i sastanke.

Podsjetimo, među prvima je na mjestu događaja bio N1, kojem je svjedok rekao da je čuo pucnjeve i izašao vidjeti što se događa te ugledao policajca kako leži. 'Ovoga nije ni u ratu bilo', rekao je.

Prema riječima očevidaca, radilo se o rafalnoj paljbi, a pucano je iz kalašnjikova. Kako su novinaru Jutarnjeg lista ispričali očevici napada na Markovu trgu, počinitelj je sa sjeverne strane crkve svetog Marka došao do zgrade Vlade, izvadio kalašnjikov i zapucao rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora. U toj je pucnjavi pogođen i teško ranjen policajac na ulazu u zgradu Vlade. Nakon prvog rafala napadač se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal na zgradu Sabora te pobjegao.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Do pucnjave je došlo ispred samog ulaza u Vladu, a policajac je jedan od onih koji čuvaju ulaz u nju. Građani su mu kasnije pomogli te ga doveli do ugla Markova trga i Freudenreichove ulice.

Promet na Markovu trgu pola sata nakon događaja je zatvoren, javlja N1.