TREBAJU POMOĆ U ČLANOVIMA I DONACIJAMA

Prijatelji životinja pred bankrotom

21.11.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Prijatelji životinja, najaktivnija udruga za prava životinja u Hrvatskoj, trenutačno je u velikim financijskim teškoćama, toliko da odgađa planirane akcije, a od idućeg mjeseca prijeti im zatvaranje ureda u Zagrebu zbog visokih troškova najma

Nakon 11 godina od osnivanja uredski prostor i dalje samostalno plaćaju od sredstava prikupljenih mahom putem članarina, ali i taj izvor sve je siromašniji, upozorili su danas aktivisti. Dosadašnje kampanje i akcije kojima su promovirali vegetarijanstvo, trgovine bez krzna, odgovornost prema držanju kućnih ljubimaca, festival ZeGeVege, financirali su prikupljanjem članarina ili donacija koje su posljednjih mjeseci postale sve malobrojnije.

Alen Crnčan, koordinator udruge, podsjeća da je nastavak kampanje za izbacivanje krzna iz trgovina, s apelom trgovcima da prestanu prodavati krzno, i dalje potreban, jer krznena industrija u svijetu godišnje ubija preko 70 milijuna životinja.

'Najveći događaj ove godine bio je 5. ZeGeVege - festival održivog življenja, kojim se nastoji podići svijest građana o zdravoj prehrani i održivom načinu življenja. Festival je posjetilo preko 35.000 ljudi, a dio je međunarodnih festivala Veganmania', istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge.

Od ostalih kampanja naglašavaju evidenciju bijele liste tvrtki čiji proizvodi nisu testirani na životinjama, kojim promiču proizvode nastale uz poštivanje etičkih standarda prema pravima životinja. Pokrenuli su kampanje za uvođenje hitne pomoći za životinje, omogućavanja prijevoza kućnih životinja u javnom prijevozu, brojne akcije udomljavanja životinja.

Kampanjom 'Obitelj na more, a pas na ulicu?' promoviraju odgovorno ponašanje građana prema njihovim kućnim ljubimcima. Zaštitno lice ove godine bila je glumica Doris Pinčić, a i do sada su sudjelovali brojni glumci, pjevači, voditelji i druge poznate osobe. Kako bi smanjila povećanje broja napuštenih životinja i lutalica, udruga stalno provodi akcije besplatnih i povoljnijih kastracija.


Od donošenja novih propisa o dobrobiti životinja, posebice Pravilnika o skloništima, širom Hrvatske pootvarala su se razna poduzeća namijenjena prikupljanju napuštenih pasa s gradskih ulica. Međutim, umjesto ispunjavanja ciljeva Zakona o dobrobiti životinja, primjerenog smještaja životinja i udomljavanja, u mnogo slučajeva radilo se o klasičnim šinterajima za zlostavljanje. To je na primjer otkrio tportal u Veterinarskoj stanici Vetam u Osijeku i Belom Manastiru. Ipak, mnogi primjeri pokazuju da se zakon negdje uspješno provodi, poput azila osječke Udruge Pobjede u Nemetinu, pored Osijeka.

'Organizirali smo prosvjede i akcije tijekom ubijanja zdravih pasa i mačaka u skloništima i domovima udomitelja te zatvaranja skloništa, koje je naredila veterinarska inspekcija u lipnju ove godine. Nakon brojnih prosvjeda, skloništa su otvorena, no i dalje im je otežan rad tako da nastavljamo kampanju', upozorava Crnčan.

Od ostalih projekata ističe 'Mrežu protiv napuštanja životinja' kojom nastoje pomoći u radu svim udrugama i pojedincima koji aktivno rade na zbrinjavanju napuštenih životinja te utjecati na državu da provodi zakone i kažnjava zlostavljače.

Kampanju Zeleni ponedjeljak prihvatila je bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy i u kantinu ministarstva uvela vegetarijanski prvi radni dan, što je dio kampanja za poticanje građana na zdraviju prehranu, a tome se pridružila i zagrebačka gradska uprava.

'I ovu kampanju želimo proširiti na cijelu Hrvatsku, ali treba nam pomoć građana', poručio Crnčan.