okoliš trpi zagađenje

Prijatelji životinja pozvali trgovce: Plastična vrećica ne smije biti besplatna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.01.2019 11:14
  • Objavljeno 22.01.2019 u 11:14
Prijatelji životinja pozvali trgovce: Plastična vrećica ne smije biti besplatna

Prijatelji životinja pozvali trgovce: Plastična vrećica ne smije biti besplatna

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Plastična vrećica ne smije biti besplatna, poručili su u ponedjeljak iz udruge Prijatelji životinja te, uz upozorenje da okoliš trpi zagađenje zbog gubitka svijesti potrošača o cijeni vrećica koje se dijele besplatno, pozvali trgovce na pridržavanje propisa po kojemu je od 1. siječnja obvezna naplata plastičnih vrećica

Osim na pridržavanje zakona, odnosno izmjena Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži po kojima je prodavatelj obvezan potrošaču naplatiti sve lagane plastične vrećice (one s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona), Prijatelji životinja pozivaju i da se prijave svi oni koji ne naplaćuju plastične vrećice.

Upozoravaju da su vrlo lagane plastične vrećice (s debljinom stjenke manjom od 15 mikrona) još uvijek besplatne, iako je prodavatelj obvezan na vidljivom mjestu istaknuti obavijest sadržaja: "Vrećice koristite štedljivo". Ističu da se ovakve vrećice koriste isključivo zbog higijenskih razloga, ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu, pa nisu namijenjene za nošenje namirnica iz trgovina.

Neke trgovine u potpunosti zanemaruju zakon

"Dok se neke trgovine vrlo ozbiljno i precizno pridržavaju ove zakonske odredbe, neke ih u potpunosti zanemaruju. Stoga iz udruge Prijatelji životinja smatraju da takve treba prijaviti nadležnim institucijama", poručuju iz te udruge.

Oni već godinama upozoravaju na štetnost uporabe plastičnih vrećica, te pohvaljuju ove osnovne mjere s ciljem smanjenja potrošnje plastičnih vrećica. Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama, upozoravaju, potrošači su izgubili svijest o njihovoj stvarnoj cijeni, koju naposljetku plaća okoliš.

Prijatelji životinja napominju da su problem plastičnih vrećica prepoznale brojne države u svijetu, koje ih naplaćuju i oporezuju, a neke države su ih potpuno zabranile kako bi zaštitile svoj okoliš te životinjski svijet na kopnu i u moru.

Plastične vrećice opasne su za životinje Osim što se iznimno sporo razgrađuju i predstavljaju ozbiljan ekološki problem, naglašavaju, plastične vrećice su opasnost za životinje koje ih mogu pojesti ili se zapetljati u njih. Hrvatska, kao turistička zemlja, ima posebne interese zaštititi svoje more, nacionalne parkove, rijeke, jezera i šume od plastičnih vrećica, ističu u udruzi.

Tvrde i da zabrana plastičnih vrećica ima veliku edukativnu vrijednost, jer uči da ne moramo koristiti sve što se može proizvesti. "Recikliranje, iako je poželjno i korisno, nije ekonomično i teško je provedivo. Samo oko 1 posto vrećica završi na recikliranju, a ono ne rješava problem njihove daljnje neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i toksične kemikalije", ističu u priopćenju.

Prijatelji životinja mole građane da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem platnenih torbi, mrežastih i platnenih vrećica, košara i sličnih višekratno uporabljivih predmeta. Na taj način mogu doprinijeti stvaranju čistijeg i zdravijeg svijeta, bez nasilja prema životinjama i prirodi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!