POSLJEDNJI POZDRAV

Prijatelji i kolege o Predragu Luciću: Bio je hrabri borac protiv mržnje i gluposti

10.01.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Smrt jednog od osnivača Feral Tribunea Predraga Lucića pogodila je mnoge njegove prijatelje i kolege. Neki od njih za tportal su podijelili svoja sjećanja na jednog od najpoznatijih hrvatskih novinara, pjesnika, pisaca i redatelja

Među onima koji je s Predragom Lucićem surađivao u Feral Tribuneu bio je i Ivica Đikić.

'Kad je riječ o Predragu Luciću, ja ne mogu ne biti subjektivan, jer me je on, zajedno s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, u velikoj mjeri odgojio u novinarskom i intelektualnom, pa i ljudskom smislu: i svojim djelom i svojim prijateljstvom. Bio je novinar, ratni reporter, pjesnik, satiričar, dramski pisac i književni urednik koji nas je, uza sve ostalo, zadužio blistavom Bibliotekom Feral Tribune. Bio je pronositelj slobode i igre, neizmjerno oplemenivši naš jezik i našu kulturu. Bio je borac protiv mržnje i gluposti, a ta vrsta angažmana ovdje nikad nije bila moguća bez hrabrosti i poštenja', kazao je Đikić za tportal.

Lokotar o Luciću: Genij i gospodin

Na smrt Predraga Lucića za tportal se osvrnuo i Kruno Lokotar. 'Genij i gospodin, to je jedino i ujedno sve, jer više nema, to je kao ljubav i sloboda, dodajmo i um, što mogu reći o Predragu Luciću. S tim što ovo gospodin nikako ne isključuje i drug. Genij je po definiciji onaj koji, kao Predrag Lucić, u dugom razdoblju ostvaruje vanserijske rezultate. E, pa to je bio on kao novinar širokog spektra, urednik Ferala ili biblioteke, pisac drama ili poezije, izvođač toplog glasa, savršene dikcije i sluha. Gospodin i drug je bio po svojoj blagosti i usredotočenosti, obazrivosti i toplini, privatno sklon svakom razumijevanju i opraštanju, javno ustrajan i nepopustljiv u načelima boljeg, ljepšeg, pametnijeg, solidarnijeg... I još nešto, što nikad neće biti međunarodno verIficirano, jer je zbog problema prevođenja nemoguće: Predrag Lucić je bio vjerojatno najveći i najplodniji satiričar, možda i na svijetu. Vjerovali ili ne. Jamčim njegovim djelom, spomenimo samo Čitanke za odgoj i obrazovanje: 'Sun Tzu na prozorčiću', 'Bezgaća povijesne zbiljnosti' 1 i 2 i 'Gusle u magli', sve skupa 1800 stranica, a ima toga još, recimo, 'Step by step, Stepinac', pa još neukoričenog. Novinske tekstove i divnu poeziju 'Mjesec iznad Splita' i 'Ljubavnici iz Verone', posvećenih ludosti i ljubavi, neka samo ovlaš spomenemo. Ostalo za sada prešutimo', kaže Lokotar.

'Otišao je čovjek bez kraja i konca, što će reći da nije otišao, i nikada neće. Mailove je potpisivao sa selam. Pa budi u miru, druže Duje', oprostio se Lokotar.

Olja Savičević Ivančević: Kad svi bili barem malo kao Predrag...

Od svog splitskog kolege oprostila se i tamošnja spisateljica Olja Savičević Ivančević. 'Kad bismo svi bili bar malo kao Predrag,  ovo bi bila zemlja nasmijanih, snažnih, hrabrih, ljubaznih, toplih, pametnih,  istinoljubivih, skromnih, talentiranih i lucidnih, sretnih i bogatih duhom. Ali malo ih je danas u Hrvatskoj, još manje u Splitu, koji su 'bar malo kao Predrag', čovjek bez greške i bez računa', govori Savičević Ivančević za tportal.

'Velikom broju pisaca i novinara moje i mlađih generacija bio je uzor i učitelj, uz njega smo rasli u oba smisla, učinio nas je boljima i srčanijima, a život na vječnoj margini, ne svojom voljom, ali svojom odlukom,  najčasnijim mogućim životom. Osim što je s Feralovcima reformirao naše novinarstvo, ostavio nam je i odličnu biblioteku Feral Tribunea koju je uređivao, svoju satiru i svoje pjesničke knjige 'Ljubavnici iz Verone' i 'Mjesec iznad Splita'.  Imati ga u blizini, putovati i družiti se s njim, razgovarati i razmjenjivati knjige, bila je velika sreća za mene.  Nekog tko je u tolikoj mjeri vrijedan poštovanja, a tko toliko poštuje tuđi rad i dar, nisam nikad upoznala. Predrag je, bez sumnje, jedan od najvećih Splićana, iako mu to njegov grad za života baš i nije priznao', kazala je Savičević Ivančević.

Reagirali i političari

Na vijest o smrti Predraga Lucića reagirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

'Smrt bilo kojeg čovjeka je tragedija koliko god neminovna bila. Kada umre netko tko je javna osoba i tko je godinama prisutan u javnosti kroz svoj rad to pogodi i mnoge ljude koji tog čovjeka nisu osobno poznavali. Kad umre odličan novinar to je uvijek i nenadoknadiv gubitak za novinarsku zajednicu, ali i za cijelo društvo', napisao je Leković na Facebooku.

  • +5
Predrag Lucić Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic/ CROPIX

'Predrag se borio sa teškom bolešću koja mu na žalost već dugo nije dozvolila pisati. Meni je nedostajao od prvog broja Novog lista u kojem nije objavljena njegova kolumna i znam da taj osjećaj dijelim sa mnogima. Predrag Lucić ostat će u sjećanju najvećeg broja ljudi najviše po onome što je napravio u Feralu i za Feral, ali mi stariji sjećat ćemo ga se i po mnogo čemu drugome. Na primjer po sjajnim reportažama koje je zajedno sa Borisom Dežulovićem objavljivao u predratnoj Slobodnoj Dalmaciji. Predrag Lucić bio je čitav život novinar i radio je onako kako bi novinari jedino trebali i smjeli – nepokolebljivo i nepotkupljivo, u korist istine i pravednosti', zaključio je Leković.

Na Twitteru je reagirala i bivša ministrica Vesna Pusić. 'Posljednji pozdrav Predragu Luciću, hrabrom novinaru koji je svojom inteligencijom i humorom često spašavao čast i zdrav razum Hrvatske', napisala je Pusić.

Reakciju je podijelio i SDP-ov Bojan Glavašević. 'Predrag Lucić je bio veličanstven čovjek. Svijet, i Hrvatska, bez njega će biti siromašniji za mnogo, mnogo smijeha. Requiescat in pace, majstore', poručio je Glavašević.

Posljednji pozdrav poslao je i Dejan Jović. 'Predrag Lucić, jedan od trojice Feralovaca koji su činili VIVA LUDEŽ (Viktor IVAnčić, LUcić i DEŽulović), umro je jutros u Splitu. Hvala mu na smijehu slobode (B. Pavelić), hrabrosti i pameti', napisao je Jović.

Reagirao je i SDP-ov Peđa Grbin. 'Htio sam napisati samo R.I.P., ali za ovakav duh, mir bi bio uvreda. Umjesto toga - hvala Ti na Feralu, knjigama, tekstovima, kako onima zbog kojih sam se valjao od smijeha, tako i onima koji su bez dlake na jeziku secirali društvo u kojem živimo', poručio je Grbin na Facebooku.

Na Twitteru se oglasio i šef HSS-a Krešo Beljak. 'Nekoliko starih naslovnica, koje bi i danas bile aktualne. Ali nema više Ferala a 'disupare' su blokirali. Luciću, nema više nažalost ni tebe. Džabe si krečio, sve je istalo isto. Počivaj barem sada u miru, legendo', napisao je Beljak.