FINKINJA SPAŠENA

Pri padu sa stijene kod Omiša poginuo 25-godišnji Novozelanđanin

Bionic
Reading

Yannick Branson, 25-godišnji slobodni penjač iz Novoga Zelanda, smrtno je stradao u nedjelju oko 18 sati pri padu sa stijene Ilinac iznad svetišta Leopolda Mandića u Zakučcu. Njegovu supenjačicu, alpinisticu iz Finske gorski spašavatelji su uspjeli zbrinuti

Opasno mjesto

Prije pet godina na istome je mjestu poginuo i 27-godišnji poljski alpinist Tomasz Subeczko. Istraga je pokazala kako je do pada došlo zbog lošeg vezivanja čvora konopa na sidrištu. Njegov kolega i godinu dana mlađi zemljak Marcin Perek tom je prigodom ostao visjeti nad 200 metara dubokim ponorom, a spasio ga je Stipe Božić.

Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja rukovodio je višesatnom operacijom spašavanja, pri čemu se sve do 22 sata nije znalo kakve je ozljede zadobio nesretni Novozelanđanin.

Yannick je na osvajanje 250 metara visoke stijene, i to smjerom nazvanim Rambo, težine 6a, krenuo u društvu svoje partnerice iz Finske, no negdje na pola uspona se najvjerojatnije poskliznuo te je padao više od 50 metara prije no što su ga konopci zadržali. Pri nekontroliranom padu udarao je o stijene, što je prouzročilo višestruke teške ozljede pa su i prve pretpostavke kako je smrt nastupila trenutno.

'Radi se o iznimno nepristupačnom terenu pa je i akcija spašavanja, odnosno spuštanje tijela, bila jako zahtjevna i opasna. Unesrećenom, nažalost, nije bilo pomoći, a vidno šokirana djevojka bila je lakše ozlijeđena te smo i nju morali prvo zbrinuti pa potom oprezno spuštati', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Prizmić, dodajući kako je na teren, po mraku i kiši, izišlo 20 pripadnika HGSS-a.

Glasne povike mlade Finkinje prvi su začuli mještani Zakučca koji su odmah alarmirali Državni centar zaštite i spašavanja iz kojega su, međutim, tek nakon dvadesetak minuta uputili poziv HGSS-u. Prioritet im je, kažu, bio obavijestiti policiju, hitnu i vatrogasce.

'U čitavom lancu hrvatskih interventnih službi mi smo posljednji informirani o nesreći za koju smo prvi morali saznati. Nesretnom momku nije bilo pomoći, no ipak ne mogu shvatiti kako je moguće da smo poziv na intervenciju dobili dvadeset minuta nakon prve dojave o nesreći', čudio se Prizmić.