TAJNIK IDS-A U WASHINGTONU:

'Pretjeran je način na koji SAD slavi smrt Bin Ladena'

  • Autor: IDS/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.05.2011 15:52
  • Objavljeno 02.05.2011 u 15:52
Amerikanci slave smrt Bin Laden

Amerikanci slave smrt Bin Laden

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon slučajno se zatekao u Washingtonu kada je čuo vijesti o smrti Osame bin Ladena

'Vijest o smrti Bin Ladena dočekao sam u restoranu koji se nalazi svega nekoliko metara od Bijele kuće, tako da sam nenadano sudjelovao u proslavi koju su Amerikanci spontano organizirali. Čim se vijest proširila, tisuće Amerikanaca, među kojima je mnoštvo mladih, počelo se okupljati na ulicama Washingtona, uz klicanje i mahanje američkim zastavama, slaveći smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena', javlja Chiavalon preko službenih stranica IDS-a. Najviše ih se okupilo ispred Bijele kuće.

'Okupljeni skandiraju 'SAD, SAD', a novinari s kojima sam razgovarao procjenjuju da se radi o najvećoj skupini ljudi koja se spontano okupila ispred Bijele kuće otkako je Obama postao predsjednik SAD-a', rekao je Chiavalon.

Iako je razumljivo da su gotovo desetljeće od udara na New York i Washington, u kojima je u rujnu 2001. poginulo više od tri tisuće osoba, Amerikanci pronašli utjehu u smrti 'mozga' napada na SAD, Chiavalonu je neshvatljivo, kao Europljaninu, da netko na takav način slavi nečiju smrt.

'Malo me iznenadio pristran odnos u izvješćivanju kako nacionalnih, tako i lokalnih američkih medijskih kuća. U svim reportažama prisutan je nacionalistički naboj koji mogu usporediti sa subjektivnošću naših medija dok su izvještavali o presudama našim generalima. Očekivao sam profesionalni odnos u izvještavanju od američkih novinara, ali s ljudske strane mi je razumljiva njihova subjektivnost i euforija. Ne mogu se oteti dojmu da je pretjeran način na koji slave smrt jedne osobe', zaključuje Chiavalon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi