TUĐMAN U DELU

'Presuda za genocid donijela je povijesno otrežnjenje'

07.02.2015 u 13:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman izjavio je za ljubljansko "Delo" da presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je odbio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i srbijansku kontratužbu jest razočaravajuća za hrvatsku javnost, ali da ona istodobno donosi "povijesno otrežnjenje" i dokida stare i još uvijek prisutne velikosrpske pretenzije

"Jedna od povijesnih posljedica te presude je da će dvije države sve odnose regulirati s pozicije državnih interesa. U dugoročnom smislu radi se i o povijesnom otrežnjenju - presuda stavlja točku na i na srpske mitove i nadnacionalne, jugoslavenske ideologije.

Konačno, i granica velikosrpskih ambicija zauvijek je zacrtana na Dunavu i ne može više prijeći na hrvatsku stranu", kazao je Tuđman u opširnom razgovoru za vodeći slovenski list u kojemu je najviše govorio o političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj, te očekivanju svoje stranke od slijedećih parlamentarnih izbora.

HDZ je opet najjača stranka u Hrvatskoj i opravdano očekujemo da će sa svojom koalicijom pobijediti na parlamentarnim izborima najkasnije krajem godine, rekao je Tuđman, dodavši da više od tisuću ljudi radi na planovima i programu koji se sprema za vrijeme nakon što se formira nova vlada.

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima donosi nadu u bolju budućnost Hrvatske, rekao je Tuđman, dodavši da se njena politička filozofija vrlo razlikuje od one Stipe Mesića i Ive Josipovića, te da je Hrvatska "umorna od kriminalnih postupaka nekih parlamentarnih stranaka s Pantovčaka čemu smo svjedočili zadnjih 15 godina".

Već i sama najava partnerskih i normalnih, konkurentskih odnosa donosi velik napredak zbog čega možemo očekivati rješavanje zapletenih gospodarskih i političkih teškoća, ocjena je Tuđmana.

On je u razgovoru kritički govorio i o vanjskoj politici sadašnje vlade za koju smatra da previše inzistira na regionalnoj suradnji sa zemljama na području bivše Jugoslavije, zanemarujući EU i srednjeeuropsko susjedstvo, te o "jugonostalgiji", a to sve po njegovim riječima predstavlja "balast koji onemogućava gospodarski i društveni razvoj Hrvatske".

Tuđman kaže da se sadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić više angažira na suradnji s Beogradom nego s EU-om, a da je Hrvatska kao srednjeeuropska i sredozemna država, pa treba više jačati suradnju sa državama kao što su Italija, Slovenjija, Austrija i Mađarska, a ne pristajati na situiranja u balkansku regiju.

No, HDZ se ne boji nikakve nove Jugoslavije koju se ne može obnoviti, a Hrvatska mora imati dobre odnose sa susjedima, te konkurirati i dokazivati se na europskom tržištu sa drugim članicama.

Pri uspostavljanju društvenih i političkih standarda Hrvatskoj mora biti uzor Europa, a ne tzv. regija, kazao je u razgovoru za "Delo" Miroslav Tuđman, a komentirao je i pitanje granice na moru između Slovenije, što će riješiti međunarodna arbitraža.

Određivanje morske granice neće ugroziti pravo pristupa Slovenije otvorenim vodama i to je pitanje pogrešno povezivati sa sudbinom slovenske luke Kopar i njenim odnosom s riječkom lukom, kazao je Tuđman.

Po njegovim riječima samo pet posto tereta koji u Europu dolazi kroz Sueski kanal završi u jadranskim lukama, pa bi zapravo strateški cilj Hrvatske i Slovenije u tom pogledu trebao biti isti - da Rijeka i Koper privuku što više tereta koji je namijenjen u srednjeeuropske zemlje, a koje prirodno gravitiraju prema Jadranskom moru.