PREDSJEDNIK ARBITRAŽNOG SUDA:

'Prerano je reći koliko će trajati arbitraža'

02.03.2012 u 19:44

Bionic
Reading

Arbitražni sud za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora počet će raditi 'uskoro', izjavio je predsjednik suda Gilbert Guillaume za Slovensku tiskovnu agenciju STA koja se zanimala za buduće aktivnosti suda i kad bi mogao biti poznat njegov pravorijek

Petorica arbitara sastat će se 'u bliskoj budućnosti', a tada će se dogovoriti sa strankama u postupku i o pojedinostima buduće procedure, rekao je Guillaume

Nakon što Hrvatska i Slovenija sudu predaju svoje memorandume s vlastitim argumentima, za što imaju vremena do 9. prosinca ove godine kad istječe godina dana od kako je Hrvatska potpisala pristupni ugovor s EU-om, uslijedit će razgovori s obje strane o postupcima po proceduri iz arbitražnog sporazuma i drugim stvarima. U sadašnjem je trenutku 'nemoguće' najavljivati kad bi sud mogao donijeti presudu, pojasnio je predsjednik suda u razgovoru za slovensku agenciju.

Guillaume
je potvrdio da su se Hrvatska i Slovenija već dogovorile o tajništvu arbitražnog suda i da je tu ulogu preuzeo međunarodni ured Stalnog arbitražnog suda, navodi STA.

Tajništvo će arbitražnom sudu pružati administrativnu i tehničku potporu, a iako je arbitražnim sporazumom određeno da je mjesto rada suda Bruxelles, to ne ne znači da ondje mora biti i tajništvo suda ili da se sastanci arbitara ne mogu održavati i negdje drugdje, navodi STA pozivajući se na Guillaumea i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Guillaume
se nije želio izjasniti o pitanju mogu li Slovenija i Hrvatska još uvijek preciznije odrediti predmet graničnog prijepora.

Prijašnji slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavljivao je dok je bio na dužnosti da je rok za tu mogućnost prema važećem arbitražnom sporazumu istekao 9. siječnja, mjesec dana nakon što je Hrvatska potpisala ugovor o pridruživanju s EU, dok stajalište nove slovenske vlade o tome nije precizirano.

Peteročlani arbitražni sud čine uz Guillaumea i Bruno Simma, te Vaughan Lowe, još dva ugledna međunarodna pravnika koje su Hrvatska i Slovenija također zajedno s Guillaumom izabrale s liste koju im je ponudila Europska komisija, te dva nacionalna arbitra koje su u arbitražni sud imenovale dvije vlade, hrvatski nacionalni arbitar je Budislav Vukas, a slovenski Jernej Sekolec

Prema tumačenjima slovenske strane, u četvrtak je istekao i 30-dnevni rok od imenovanja nacionalnih arbitara za moguće žalbe na sastav arbitražnog suda, pa sud sada može početi provoditi svoje aktivnosti prema proceduri predviđenoj arbitražnim sporazumom.