odlazak doajena

Preminuo Silvije Tomašević, dugogodišnji dopisnik iz Rima i Vatikana

18.07.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, dopisnik iz Italije i Vatikana od 1984, umro je u nedjelju u Rimu od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage

Kroz 37 dugih godina Tomašević je Hrvatskoj bio glas i lik iz Rima, pouzdani izvjestitelj o burnim vremenima i preobrazbama kroz koje su prolazile Talijanska Republika s jedne, a Sveta Stolica s druge strane, piše Jutarnji list.

Imao je istančan nerv za prepoznavanje događaja vrijednoga medijske pozornosti, hitrinu rođenog novinara, spregnutoga sa stalnom spremnošću upoznavanja i primjene novinarskih tehnologija koje su se snažno mijenjale u više od pola stoljeća njegove novinarske karijere.

Tomašević je rođen 6. strudenog 1949. godine, a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik.

Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinarom u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika da bi na koncu postao urednikom vanjske politike odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989. godine, piše Večernji list.

  • +6
Silvije Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/PIXSELL

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju HINU, te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle. Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale.

Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani. Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.

sve osim nogometa

Učitavanje...