najpopularniji talijanski dopisnik

Doajen novinarstva Silvije Tomašević o Eurosongu: Optužbe za drogiranje Talijana su zavist Francuza, Albina je bila loša, a žalosno je što se Hrvatima sviđa srpska pjesma

26.05.2021 u 11:00

Bionic
Reading

'Måneskin na krovu Europe', 'Trijumf Italije', samo su neki od naslova koji su posljednjih dana osvanuli u talijanskoj štampi povodom željene, ali ipak neočekivane pobjede grupe koja je prije nekoliko mjeseci osvojila i titulu pobjednika Sanrema. Sa Silvijem Tomaševićem, uglednim novinarom i publicistom koji trenutačno radi i živi u Rimu te je dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radiotelevizije iz Italije i Vatikana, razgovarali smo o tome što sve talijanski mediji pišu o pobjednicima i Eurosongu uopće, hoće li se popularno natjecanje održati u Milanu ili Rimu i kako komentira ovogodišnje eurovizijsko izdanje

U svojoj bogatoj novinarskoj i publicističkoj karijeri Silvije Tomašević radio je i za britanski BBC, njemački Deutche Welle, talijanski RAI Internazionale, Canale 5 i druge medije. Među ostalim, autor je knjiga 'Ivan Pavao II', prevedene na pet jezika, 'Pape kroz povijest' te suautor nekoliko drugih djela, a o zabavnim programima, pjesmama, glazbi i Eurosongu ne govori slučajno.

Bio je naime i posljednji direktor 'Sijela 18', showa koji je priređivala ekipa mladih entuzijasta od ranih šezdesetih do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, za koji se uvijek tražila karta više. Bio je u njemu bend u kojem su svirali najpoznatiji glazbenici te plesačice, a publika je podižući pločice s ocjenama birala pjesnika, glumca ili pjevača tjedna. Mnogi su tvrdili da su taj format prekopirali Talijani u svojoj 'Domenici in'.

U Italiji su, kaže nam Silvije Tomašević, na početku bili oduševljeni time što su ove godine pobijedili na Eurosongu i sve novine su i u naslovima objavile da se nakon 31 godine, odnosno pobjede Tota Cutugna u Zagrebu, Eurosong vraća u Italiju.

'U Izraelu su bili drugi i s Mahmoodom su imali velike šanse za pobjedu, ali im je izmakla, kao i posljednjih nekoliko godina, kada su se dobro plasirali. Ovih dana pisali su i o niskom udarcu Francuza koji su optužili Damiana, frontmena grupe Måneskin, koja je pobijedila, da je ušmrkavao drogu jer se sagnuo prema stolu. Damiano, kao i ostali članovi grupe, testirali su se i svi su negativni na drogu. Zavist Francuza prema Talijanima i ne samo oko toga stvarno je nevjerojatna. Treba biti - da ne kažem tako - glup da se pomisli kako će netko 'snifati' tijekom izravnog mondovizijskog prijenosa i pred svim mogućim menadžerima. Njih na svakom koraku prati menadžer Sonyja i sigurno im ne bi dopustio da uzimaju drogu. Osim toga, oni nisu nikada uzimali drogu', kaže za tportal Silvije Tomašević i dodaje da su članovi grupe Måneskin praktički djeca koja su zajedno svirala na ulicama Rima.

  • +5
Pobjednici Eurosonga Måneskin Izvor: Profimedia / Autor: Sander KONING / AFP / Profimedia

'Bili su odjeveni kao gimnazijalci i tek kada su ušli u program 'X-Factor', njihov coach Manuel Agnelli, roker, rekao im je da ako žele nastaviti svirati rock, moraju biti i adekvatno odjeveni. To je bila njihova prva transformacija. Ove godine pobijedili su na festivalu kancone u Sanremu i tako otišli na Eurosong. Bilo je komentara Hrvata na društvenim mrežama kako je normalno da rokeri uzimaju drogu, ali to nije tako. Više ima droge u talijanskom parlamentu nego drugdje. Čak su i otpadne vode parlamentarnih zgrada zagađene drogom', ističe.

Idući Eurosong će se, kaže, najvjerojatnije održati u Rimu, iz kojeg dolazi grupa Måneskin. 'Dakako, svi očekuju veliki spektakl i veselje', ističe. Zanimalo nas je prati li najveće televizijsko glazbeno natjecanje na svijetu.

'Kad sam čuo prve note hrvatske pjesme, znao sam...'

'Gledam Eurosong, a Sanremo sam kao dijete najprije slušao na radiju (50-ih godina), kasnije i na televiziji. Živio sam u Rijeci i dok nije stavljen repetitor na Učku, vidjeli smo samo RAI. Sanremo je bio prenošen i u posebnim dvoranama, primjerice u onoj firme Transjug, a drugi dan pjesme su bile emitirane na Radio Rijeci. Dakle bili smo dobro upoznati s talijanskom kanconom', prisjetio se. Pitamo ga za koga je navijao ove godine i kako ocjenjuje ovogodišnje eurovizijsko izdanje.

  • +2
Albina polufinale Eurosonga Izvor: EPA / Autor: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

'Kada sam ove godine čuo prve note hrvatske pjesme, svojima u kući kazao sam da se ni ove godine Hrvatska neće plasirati u finalnu večer. Navijao sam onda za talijansku pjesmu jer je po meni bila najbolja i najinovativnija, premda je rock, na Eurosongu. Na Facebooku sam i napisao kako mislim da će pobijediti talijanska pjesma. Dosta je bilo dance musica, kao i pjesama koje su proizvedene posljednjih godina. Dobar stari rock, ali u novoj verziji, odudarao je od ostalih pjesama na festivalu. Ne samo da je hrvatska pjesma bila loša, već je i Albina bila izvan tona. Po meni je najbolja hrvatska pjesma za Eurosong bila 'Tell Me' u izvedbi Erica. Ona bi, vjerojatno, ušla u finalnu večer', smatra.

'Ostali smo na cajkama'

Žalosno je, smatra, to što se Hrvatima svidjela srbijanska pjesma. 'Vidi se da smo daleko od glazbenih trendova. Ostali smo na cajkama. Ako se srbijanska pjesma želi uzeti kao primjer koji treba slijediti, onda je bolje da ne idemo na Eurosong, premda je ona ušla, a naša nije, u finalnu večer. I to sam bio predvidio, ali sam isto tako kazao da neće daleko stići. Ovogodišnji Eurosong je po meni bio bolji od, primjerice, onoga na kojem je pobijedila švedska pjesma 'Heroes'', tvrdi naš sugovornik.

Napominje kako ne pada s vedrog neba kada govori o zabavnim programima i pjesmama: bio je, podsjeća, direktor Sijela 18. 'Morali smo ga zatvoriti jer je bilo GG (grupa građana) poduzeće, a koja su nakon određenog vremena bila zabranjena jer je po mišljenju komunista postajala opasnost da Jugoslavija postane kapitalistička', objasnio je.