Ahmed Gaed Salah

Preminuo moćni zapovjednik alžirske vojske

23.12.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Preminuo je zapovjednik alžirske vojske, general Ahmed Gaed Salah koji je zaslužan za rušenje dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike, objavili su u ponedjeljak državni mediji

Salah je umro od srčanog udara u svom domu, izvijestila je alžirska državna novinsk aagencija APS.

Smrt 79-godišnjeg Gaeda Salaha dolazi u vrijeme masovnih prosvjeda diljem najveće afričke zemlje. Građani traže ostavku vladajuće elite i povlačenje utjecajne vojske iz politike.

Odlazak Gaeda Salaha vjerojatno neće označiti velike promjene u gospodarstvu i politici jer mnoštvo potencijalnih nasljednika u vojsci ostaju ujedinjeni u vezi prosvjeda.

Predsjednik Abdelmadžid Tebun najavio je da će zapovjednik kopnenih snaga, general Said Chengriha vršiti dužnost zapovjednika stožera oružanih snaga.

Uloga vojske istaknuta je prošli tjedan na inauguraciji Tebuna na kojoj je predsjednik zagrlio Gaeda Salaha i dodijelio mu orden odmah nakon polaganja zakletve.

Ubrzo nakon izbijanja masovnih prosvjeda u zemlji, Gaed Salah je u televizijskom obraćanju pozvao Boutefliku na ostavku, što je veteranski lider brzo učinio.

Vojska je nakon toga podržala niz uhićenja saveznika Bouteflike i uglednih poslovnih ljudi u antikorupcijskoj kampanji koja se u široj javnosti doživljavala kao 'čistka' vojnih protivnika unutar vladajućeg sustava.