Abdelmadžid Tebun

Novi alžirski predsjednik položio prisegu, oporba raspravlja kako odgovoriti

19.12.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Abdelmadžid Tebun položio je u četvrtak prisegu i postao predsjednik Alžira, dok prosvjedni pokret Hirak raspravlja kako odgovoriti na predsjednikovu ponudu za dijalogom koji bi trebao razriješiti višemjesečnu političku krizu

Bivši premijer Tebun (74), koji se predstavlja kao reformator, izabran je u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,15 posto glasova. Karijeru je izgradio u alžirskom državnom aparatu, posebice uz dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Butefliku, kojega su prosvjednici prisilili da odstupi.

Tebun je prvi predsjednik Alžira koji nije iz redova bivših veterana rata za neovisnost od francuske kolonijalne vlasti (1954-1962).

Izbore je obilježila rekordno niska izlaznost - prema službenim podacima oko 40 posto - i bojkot koji je proveo prosvjedni pokret Hirak. Na izborima nisu bili prisutni strani promatrači, a mnogi pristaše Hiraka smatraju da su brojke sumnjive.

'Tebun nije moj predsjednik. On ne predstavlja Hirak i nema legitimitet. Prosvjedi se moraju nastaviti, sve dok ljudi ne budu odlučivali', rekla je Slimane Hahud (24), koja prosvjeduje od petka.

Pristaše pokreta Hirak, koji nema vođu, zasad nisu postigli suglasnost o Tebunovoj ponudi za dijalogom i novim ustavom.

Mnogi prosvjednici i pripadnici oporbe uhićeni su ili zatvoreni nakon početka prosvjeda u veljači, zbog 'podrivanja nacionalnog jedinstva' i 'slabljenja morala vojske'.

'Sada kada generali imaju civilnog predstavnika u osobi Abdelmadžida Tebuna, moramo s njim pregovarati o tranziciji prema vladavini prava', rekao je Lahuari Adi, profesor politologije.

'Hirak mora inicirati i ponuditi imena te listu želja', napisao je sindikalni vođa Lies Merabet na Facebooku.