TVORAC DOMAĆEG PEJSMEJKERA

Preminuo Mladen Štulhofer

07.09.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Ugledni kirurg Mladen Štulhofer, jedan od tvoraca prvog domaćeg pejsmejkera, umro je 3. rujna u 87. godini u Zagrebu, izvijestila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), čiji je Štulhofer bio član suradnik u Razredu za medicinske znanosti

Mladen Štulhofer (1924, Zagreb) osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, a na zagrebačkom Medicinskom fakultetu je promoviran 1951. za doktora opće medicine. Radio je kao asistent na Anatomskom institutu te u Zagrebu i Ljubljani specijalizirao kirurgiju.

Radio je u KB Dr. Ozren Novosel (danas KB Merkur) posvetivši se torakalnoj i kardiovaskularnoj kirurgiji.

U Parizu je 1958. bio stipendist u dva velika kirurška centra, a po povratku je, sa stručnjacima Instituta Ruđer Bošković, izradio prvi domaći električni stimulator srca (pejsmejker) za liječenje intraoperativno nastalog A-V bloka, što objavljuje 1963. u Liječničkom vjesniku.

Završna istraživanja i rezultate umjetnoga električnog podraživača srca sintetizirao je u doktorskoj disertaciji.

Uz kirurški stručni rad, radio je na području eksperimentalne kirurgije te stvorio temelje novom medicinsko-tehničkom dostignuću koje je omogućilo razvoj suvremene kardijalne kirurgije.

Bio je i predstojnik Kirurške službe KB Dr. Ozren Novosel, a stručni i znanstveni interes usmjerio je prema kirurškoj patologiji probavnih organa te postao začetnikom suvremeno koncipirane vagotomije na našem području.

Radio je i kao izvanredni te redoviti profesor kirurgije za potrebe postdiplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjige 'Digestivna kirurgija' i 'Kirurgija probavnog sustava' te oko 200 radova.

Bio je članom brojnih svjetskih kirurških društava i akademija te predsjednik Hrvatsko-njemačkoga društva za promicanje kulturnih i znanstvenih odnosa.

Za znanstveni doprinos komparativnoj patologiji primio je nagradu Ljudevit Jurak, a za znanstvenu međunarodnu suradnju odličje Red kneza Branimira s ogrlicom.

Posljednji ispraćaj Mladena Štulhofera bit će 8. rujna, u 13.50 sati, na krematoriju u Zagrebu.