U KBC SESTARA MILOSRDNICA

Preminuo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović

03.04.2014 u 20:31

Bionic
Reading

U Zagrebu je u 78. godini preminuo mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, poznat kao veliki protivnik nacionalizma u Crkvi i posvećen razvijanju ekumenskog dijaloga s drugim crkvama.

Dana 3. travnja 2014. godine u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu upokojio se u Gospodu Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

'Mitropolit Jovan je rođen 1936. godine u slavonskom selu Medincima kod Podravske Slatine, od oca Save i majke Julke. Nakon završene Bogoslovije Svetog Save u manastiru Rakovica diplomirao je 1963. godine na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Postdiplomske studije pohađao je na fakultetima u Zapadnoj Njemačkoj.

Profesorsku službu vršio je u bogoslovijama u Prizrenu i Manastiru Krki. Manastir Krka postaje njegovo drugo ognjište. Ondje je 1967. godine zamonašen, a nakon primanja jerođakonskog čina 1969. godine rukopoložen je u čin jeromonaha rukom Episkopa dalmatinskog Stefana.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 21. maja 1977. godine izabran je za Episkopa lepavinskog i hirotonisan od Patrijarha srpskog Gospodina Germana. Godine 1982. postaje Mitropolit zagrebački.

Bio je član različitih vijeća Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a. Od 1982-92. godine predstavnik je Srpske pravoslavne crkve za međucrkvenu pomoć u Ženevi. Bio je direktor patrijaršijskog preduzeća Dobročinstvo. Administrirao je eparhijama slavonskom i gornjokarlovačkom. Bio je član Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a u nekoliko mandata. U Pećkoj patrijaršiji 1990. godine predsjedavao je Svetim arhijerejskim saborom. Odlukom najvišeg crkvenog tijela 1994. godine povjereni su mu na staranje pravoslavni Srbi u Republici Italiji.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora izabran je za predsjednika Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj te je u tom svojstvu potpisao Ugovor o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske.

Cijelog svog arhipastirstvovanja naročitu ljubav posvećuje manastiru Lepavini, obnavljanju i utvrđivanju crkveno-duhovnog života povjerene mu Eparhije. Posebnom pažnjom i jevanđelskom odgovornošću unapređuje odnose sa Rimokatoličkom crkvom u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, ali i sa drugim vjerskim zajednicama. Upravo zbog neumornog djelovanja na polju njegovanja međureligijskog dijaloga i vjerske tolerancije 2012. godine dobitnik je nagrade Hrvatskog helsinškog odbora.

Otvaranjem Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu čuva od zaborava bogato nasleđe pravoslavnih Srba na ovim prostorima stečeno u prošlosti, a vizionarskim djelom osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu stvara preduslove za izgledniju budućnost srpske pravoslavne omladine u Hrvatskoj.

Vrijeme i mjesto sahrane će biti naknadno objavljeni', navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske