od srčanog udara

Preminuo Milan Bandić

28.02.2021 u 01:54

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je za 24 sata njegov dugogodišnji suradnik, liječnik i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Zvonimir Šostar

Smrt gradonačelnika potvrdili su i iz Kliničke bolnice Sveti Duh, prenosi 24 sata.

Priopćenjem su smrt gradonačelnika potvrdili i iz Grada. 'U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada danas 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić', objavljeno je u nedjelju u noći iz Grada Zagreba.

'Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru', objavili su.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je radio na istovaru šećera i ugljena te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta odslužio je vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu.

Tamo je radio do 1983., kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica.

Političku karijeru pokrenuo je 1993. godine, kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke.

Prvi put izabran je za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. ponovo je izabran za gradonačelnika.

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske 5. studenog 2009. godine bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke.

  • +25
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidirao se s neovisnom listom naziva Stijena.

Peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini.

Stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke 2017. je opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila najviše mandata u Skupštini.

  • +5
Zgrada Milana Bandića u Bužanovoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL