u 68 godini

Preminuo Denis Kuljiš

18.08.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski novinar, pisac i publicist Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju.

U novinama redovito piše od 1972., 1979. zaposlio se u Poletu, te 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik.

Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao.

Potom je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG).

Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Krajem 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.

  • +7
Denis Kuljiš Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa. U posljednje vrijeme objavljivao je na portalu Dnevno i na svojem portalu Žurnalist.

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona 'Majmuni, gangsteri i heroji' (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom 'Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci'. Objavio je još 'Dva pamfleta protiv Tuđmana' (2004.), 'Ad hominem' (2006.), politički roman 'Hrvatski Bog Merkur' (2010.) i zbirku eseja 'Wahrheit Macht Frei' (2011.), podnaslovljenu 'pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka'.

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu 'Tito: Neispričane priče' (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga 'Titov tajni imperij'.