TUŽNA VIJEST

Preminuo bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan

18.08.2018 u 12:10

Bionic
Reading

Bivši glavni tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan preminuo je u 80-toj godini, izvijestio je UN

Annan je rođen 1938. u Gani, a od 1997. do 2006. bio je na poziciji sedmog po redu glavnog tajnika UN-a. Bio je prvi tajnik koji je stigao iz redova zaposlenika UN-a, te prvi glavni svjetski diplomat crne boje kože.

Karijeru je počeo 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U sedamdesetima je radio kao direktor turizma u rodnoj Gani. Od 1987 počinje njegov uspon u redovima UN-a, u devedesetima je bio zadužen za mirovne operacije te je bio izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Također je bio član skupine 'The Elders', grupe globalnih čelnika, osnovanu od strane Nelsona Mandele, koji su se gorljivo borili za zaštitu ljudskih prava.

Annan je 2001. kao tadašnji čelnik UN-a primio i Nobelovu nagradu za mir koja je toj organizaciji dodjeljena za 'njihovu borbu i rad na stvaranju boljeg i miroljubivijeg svijeta'.

Nakon odlaska s mjesta glavnog tjanika UN-a bio je i posebni izaslanik UN-a u Siriji, gdje je pokušao pomiriti zaraćene strane.

'Kofi Annan je bio lučonoša za dobro. S dubokom žalošću sam doznao za vijest o njegovoj smrti', poručio je aktualni glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

U priopćenju koje je povodom njegove smrti izdala Kofi Annan Fundacija, opisan je kao 'globalni državnik i privrženi internacionalist koji se cijeli život borio za bolji i miroljubiviji svijet'.

'Gdje god je postojala patnja ili potreba, on je pružio ruku i na taj način duboko utjecao na ljude sa svojim suosjećanjem. Nesebično je druge stavljao na prvo mjesto, a u svemu što je radio mogla se očitati njegova iskrena dobrota, toplina i briljantnosti', stoji u priopćenju.

  • +5
Kofi Annan Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Reakcije svjetskih državnika

Nakon vijesti o njegovoj smrti počele su stizati i prve reakcije aktualnih i bivših svjetskih državnika.

'Šokiran sam smrću Kofi Annana kojeg sam vidio prije samo nekoliko tjedana. Kofi Annan je bio veliki diplomat, istinski državnik i divan kolega kojeg su svi poštivali i koji će svima nedostajati', napisao je bivši britanski premijer Tony Blair na Twitteru.

Oglasio se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, kojeg je vijest o Annanovoj smrti rastužila. 'Bio je zbilja inspirirajući vođa i državnik. Ponosan sam što sam ga poznavao. Svima će nedostajati', napisao je Kurz.

Reagirao j i bivši švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. 'Duboko sam ražalošćen smrću Kofija Annana. Bio je jedan od pravih globalnih vođa našeg vremena. Čovjek hrabrosti, mudrosti i prijateljstva. Čast mi je što sam imao privilegiju raditi s njim', napisao je Bildt.