TUŽNA VIJEST

Preminula Tanja Devčić, urednica i voditeljica emisija Hrvatskog radija

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2017 14:39
  • Objavljeno 08.10.2017 u 14:39
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: KRASNODAR PERSUN

Dugogodišnja novinarka i urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija Tanja Devčić preminula je u subotu navečer u Zagrebu u 72. godini, izvijestili su s Hrvatske radiotelevizije (HRT) te naglasili da je, uz ostalo, Tanja Devčić zadnjih 20 godina uređivala i vodila emisiju o astronomiji 'Andromeda', a kroz emisiju 'Z kao Zemlja' godinama popularizirala maslinarstvo u Hrvatskoj

Tanja Devčić diplomirala je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ubrzo postala suradnicom na Radiju Zagreb.

S mnogo novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže, a bila je i među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli ju u novinarstvo. Tako je nastala emisija pod naslovom 'Z kao Zemlja' u kojoj je, među ostalim, pokrenula projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Republici Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima. 

Tijekom Domovinskoga rata izvješćivala je s ratnih područja, a nakon završetka rata na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT- HR 2)  pokrenula je i punih dvadeset godina uređivala i vodila kultnu emisiju 'Andromeda'. U njoj je s velikim žarom učila i uz brojne znanstvenike približavala astronomiju slušateljima, a radio je postao obrazovna platforma preko koje su tijekom godina brojni mladi zavoljeli znanost. 

Tanja Devčić bila je i urednica Dokumentarnoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva (HND). Sudjelovala je u međunarodnome projektu Mitske luke Mediterana i kao profesorica francuskoga jezika predstavljala Hrvatski radio (HRT – HR) na susretima radiopostaja Sredozemlja.  Za emisije o zaštiti okoliša primila je državnu nagradu Eko Oskar i nagradu Velebitska degenija Hrvatskoga novinarskog društva (HND).

Nagradom za životno djelo Ivan Šibl Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojemu su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007.

Obavijest o posljednjemu ispraćaju HRT će objaviti naknadno na svojim mrežnim stranicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!