KARMELA VUKOV-COLIĆ

'Na radiju se osjećam otvorenijom i bližom slušateljima'

24.03.2017 u 12:53

Bionic
Reading

Njezin topao glas u radijskom eteru čest je razlog zbog kojeg se slušateljima i najtmurniji dan pretvori u oazu optimizma. Svojom pozitivnom energijom Karmela Vukov-Colić godinama vodi radijsku emisiju Glazbeni megahertz Hrvatskoga radija koja ove godine slavi dvadeseti rođendan. Usto, postala je zaštitno lice HRT-ova projekta Najljepši školski vrtovi

Radio je njezina prva ljubav. Još je kao srednjoškolka preskakala grede na tavanskom prostoru SKUC-a gdje je tada bio smješten Omladinski radio 101. Dikciju je, kako je jednom izjavila, vježbala plutenim čepom među zubima diveći se britkosti Željke Ogreste, elokventnosti Zrinke Vrabec ili Ljudevita Grgurića. Danas je slušamo na Hrvatskom radiju.

Glazbeni megahertz Hrvatskoga radija ove godine slavi dvadeseti rođendan. Vi ste njegovo zaštitno lice godinama. Kako ste proslavili taj lijepi jubilej?

U Glazbenom megahertzu sam posljednjih nekoliko godina. Kroz dva desetljeća emisije prodefiliralo je mnogo mojih kolega poput Roberta Ferlina ili Uršule Tolj. Ali rođendan sam proslavila kao da sam u emisiji otpočetka. Takav je to format - uvuče vam se u nedjeljnu rutinu i ne možete bez te dobre glazbe i druženja s našim dragim umjetnicima. Neki su nam se pridružili i uveličali i proslavu - Mia Dimšić, Neno Belan, Maja Posavec i - naravno - Gazde koji nam rođendanski koncert poklone svake od ovih 20 godina.

Što vas najviše veseli u radijskom poslu, koje su njegove čari?

Radio je puno komotniji, prisniji medij. Na njemu se osjećam slobodnijom, otvorenijom, bližom slušateljima. Radio vas prati gdje god da ste - u kuhinji, kupaonici, automobilu ili vlaku... Vozeći se biciklom svakako ne možete gledati TV, ali radio itekako možete slušati.

Kakvu glazbu inače slušate?

Svakakvu: od fada do bluesa, glazbe iz mjuzikala i ruskih balada. I, naravno, dobru domaću glazbu.

Pratite li druge radijske emisije, koje volite poslušati?

Radio najčešće slušam u automobilu tijekom putovanja. Uglavnom uvijek 2. program Hrvatskog radija. Večerima putujem uz emisije Roberta Marekovića ili Tomislava Golubana, a tijekom dana volim Globotomiju.

Od ove ste godine zaštitno lice Najljepših školskih vrtova. Koliko vam to znači i što sve pripremate u sklopu tog projekta?

Drago mi je da je ovaj projekt nadrastao jednu radijsku emisiju i postao bitno veći nego što je to bio proteklih dvadesetak godina. Uključivanjem resursa cijelog HRT-a i pomlađivanjem ekipe projekt je dobio na širini, suvremenosti i vrijednosti. Voljela bih da se sve hrvatske  škole i vrtići uključe u ovu akciju koja je primarno usmjerena na poticanje mladih da vole zemlju i uživaju u rascvjetalim plodovima svog rada. Izuzetno bi me veselilo da nisu plakete te oko kojih se vrti cijela priča, nego da najveća nagrada svim malim vrtlarima koji se uključe u akciju budu prekrasno okruženje njihovih škola i vrtića, razmjena iskustava s drugim malim vrtlarima, a time i stjecanje nekih novih znanja, vještina i prijateljstava.