potvrdio ravnatelj

Preminula 32-godišnja trudnica u Varaždinu od posljedica koronavirusa, spasili dijete

04.05.2021 u 10:16

Bionic
Reading

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić osvrnuo se na aktualnu situaciju u bolnici vezano za epidemiju koronavirusa i ujedno upozorio na sve goru situaciju sa zarazama sve mlađih ljudi, a kao primjer toga je uzeo jučerašnju tragičnu smrt trudnice

'U drugom valu je u našoj bolnici na respiratoru bilo 24, uz 300 hospitaliziranih bolesnika. Danas je ta brojka ukupnih bolesnika na Covid 19 upola manja, ali broj koji trebaju intenzivno liječenje i respirator se u kontinuitetu kreće između 25 i 30. Primjer da se radi o sve mlađim bolesnicima je nažalost i to da je noćas preminula mlada trudnica u dobi od 32 godine koju smo uspjeli poroditi, ali zbog teških komplikacija s upalom pluća je preminula', rekao je Kudelić za HRT.

Prije nekoliko dana, jedna rodilja iste životne dobi premještena je iz Varaždina u KB Dubrava.

Kudelić je za Dnevnik Nove TV naknadno kazao da je dijete rođeno u 32. tjednu i još uvijek nije poznato hoće li biti prebačeno u bolnicu u Zagreb ili će ostati u bolnici u Varaždinu. 'Dijete je dobro i za sada stabilno, ali ipak se radi o prerano rođenom djetetu', pojasnio je. Dijete ima 2200 grama i dobrog je zdravstvenog stanja. Čeka se nalaz je li pozitivno na koronu.

Trudnica je u bolnicu zaprimljena jučer, u teškom stanju. Do dolaska u bolnicu nije se znalo da je koronapozitivna niti da ima upalu pluća. 'Ona prije uopće nije bila liječena u bolnici. Saznali smo tek da je bila prehlađena', kazao je. Dijete je porođeno, no rodilja se i dalje urušavala te je naposljetku preminula.

Prosječna dob ljudi koji se liječe na intenzivnom liječenju se od početka pandemije pa i od prošlog vala počela spuštati i sada se spustila već za 10 do 15 godina.

'Razlog je vjerojatno trojak. Jedan razlog je da je veliki broj starih osoba umro od prošlog epidemijskog vala, drugi razlog je definitivno procijepljenost tog dijela populacije, a treći je vrlo vjerojatno novi soj koji izaziva puno teže kliničke slike kod puno mlađih osoba', rekao je Kudelić, dodajući da je u bolnici uvijek i barem jedno dijete na liječenju zbog Covida.

'U prethodnom epidemiološkom valu ljudima se pogoršavalo nakon 10-15 dana, a danas je taj period kraći. Već nakon 5-6 dana pacijenti završavaju u bolnici sa naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru'.

Istaknuo je i kako je u prijašnjem valu statistika govorila u prilog osoba starije životne dobi sa izraženijim komorbiditetima, ali da je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta.

Kad je riječ o stanju u bolnici rekao je da imaju dovoljan broj respiratora.

'U jednom trenutku ukupan broj na respiratoru iznosio je blizu 40. Tada smo se obratili ministru zdravstva koji je odmah reagirao i osigurao nam sedam dodatnih respiratora', rekao je.

Dodao je i kako zasad uspijevaju pokriti sve potrebe, te da trenutno funkcioniraju na 3-4 Covid-19 intenzivne jedinice, ovisno o broju bolesnika.

Osvrnuo se i na procijepljenost zdravstvenih radnika. Rekao je kako su prije cijepljenja imali veliki problem sa kadrom i da je u jednom trenutku 165 osoba bilo van pogona.

'Danas je ta brojka između 10-20, a to prepisujemo činjenici da je blizu 500 osoba preboljelo koronavirus, a većina je i cijepljena'.

Istaknuo je kako se među djelatnicima ponovno pojavio se pozitivitet nakon cijepljenja, ali da su kliničke slike izuzetno blage, što kako je rekao, sigurno ne bi bilo tako da nisu procijepljeni.

'To je dokaz da cjepivo ima efekta i da se treba cijepiti', zaključio je Kudelić.