U MREŽI PRVOG

U Zagrebu cijepljenje na tri nove lokacije, epidemiolog upozorava: Hrvatska je još uvijek u velikoj incidenciji, svaki scenarij je moguć

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 08:22
  • Objavljeno 04.05.2021 u 08:21
Cijepljenje u Čakovcu

Cijepljenje u Čakovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u emisiji "U mreži Prvog" kako je treći val pandemije u silaznoj putanji, te situacija ide na bolje. Dodala je da se to još uvijek ne vidi na hospitalizacijama, jer kasne barem dva tjedna u odnosu na pojavnost bolesti odnosno incidenciju

Naglasila je da u svakom slučaju imamo jednu silaznu putanju, a prije dva tjedna je bio vrhunac pandemije. Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako se ponedjeljkom više ljudi testira u odnosu na vikend.

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je za Hrvatski radio kako je broj hospitaliziranih u posljednja dva tjedna bio visok u Njemačkoj, te su sve pokrajine morale primjenjivati određene mjere. Naglasio je kako je i sedmodnevna incidencija počela polako padati. Dodao je da su i epidemiološke mjere i dalje prisutne. Parčina je kazao kako se Hrvatska nalazi još uvijek u velikoj incidenciji, te da je svaki scenarij još uvijek moguć.

  • +11
  • +8

Drive in cijepljenje u Virovitici

Izvor: Društvene mreže / Autor: Virovitičko-podravska županija /Facebook

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu istaknuo je kako je i u Njemačkoj preporuka da se osobe koje su preboljele COVID 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom, ali da je za njega to bila vrlo neobična i neočekivana preporuka. Dodao je kako je ipak takva preporuka epidemiološki i politički opravdana. Ivana Pavić Šimetin rekla je kako su prednosti takve preporuke da se smanji potrošnja cjepiva ako ona nije nužna kod osoba koje su preboljele COVID, te da im se smanji i rizik od eventualne nuspojave od druge doze.

- Da se smanji i opterećenje organizacije cijepljenja. Ako možemo na neki način olakšati i ubrzati proceduru onda se i u Hrvatskoj umjesto dvije doze daje jedna doza za osobe koje su preboljele COVID unatrag jednog mjeseca pa sve do šest mjeseci, rekla je.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar Antonija Balenović naglasila je kako je danas u Zagrebu probni dan cijepljenja za još tri nove velike lokacije za cijepljenje. - To je u predvorju dvorane Doma sportova, na istoku grada u dvorani Jelkovec, te na zapadu u školskoj dvorani škole Lucijan Vranjanin. Tamo su osigurani uvjeti za veću protočnost pacijenata, naglasila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!