OSTAVKA TREĆEG MINISTRA

Premijeru Brownu opasno se trese stolica

05.06.2009 u 08:49

Bionic
Reading

James Purnell, ministar rada zadužen i za umirovljenička pitanja, u četvrtak je kao treći visoki dužnosnik napustio redove britanske vlade i pozvao premijera Gordona Browna da učini isto kako bi se povećale šanse laburista na općim izborima zakazanim za godinu dana, prenosi u petak Reuters.

"Vjerujem da nastavak vašeg vodstva čini pobjedu konzervativaca vjerojatnijom. Stoga vas pozivam da odstupite i date našoj stranci šansu za borbu", piše u Purnellovu pismu.

Analitičari procjenjuju da je Brown ozbiljno uzdrman i da bi se iz sjene mogli pojaviti i drugi kritičari.

Purnellova ostavka, objavljena u pismu koje prenosi The Times, direktan je napad na Browna i predstavlja izazov njegovu vođenju vladajuće Laburističke stranke. Purnell je treći ministar u vladi koji je ovaj tjedan podnio ostavku.

Po riječima Brownova glasnogovornika, premijer je saznao za ostavku u gotovo isto vrijeme kada i šira javnost i bio je vrlo razočaran. No, dodao je glasnogovornik, premijer će se sada usredotočiti na reorganizaciju vlade kako bi se uhvatila u koštac s gospodarstvom i ponovnom izgradnjom povjerenja u parlament koji je pogođen skandalom oko bahatog trošenja novca poreznih obveznika od strane zastupnika.

Neke informacije govore da je do 75 laburističkih članova parlamenta, ili petina sveukupnog broja, spremna potpisati pismo u kojem bi se Browna pozvalo da odstupi.

Oporbena konzervativna stranka zaredala je pozive na održavanje izvanrednih izbora.

"Jasno je da u ovom trenutku imamo potpuno paraliziranu vladu", kazao je za Sky news glasnogovornik konzervativaca za gospodarstvo George Osborne.

Ovaj su tjedan ostavku najavile ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith i ministrica za zajednice i lokalnu samoupravu Hazel Blears