KRALJICA MORA

Premijerka krstila brod pa izbjegla novinare

23.03.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor boravila je danas u Veloj Luci na otoku Korčuli povodom svečanosti primopredaje prvog Školskog broda u samostalnoj Republici Hrvatskoj - motornog jedrenjaka Kraljica mora. Premijerka je Kraljici postala kuma

Trup broda koji je izašao iz velolučkog brodogradilišta Montmontaža-Greben dug je 34 metra, širine je 8,7 m, a ima gaz od 2,65 m. Posada će upravljati jedrima površine veće od 800 četvornih metara razapetim na dvama čeličnim jarbolima visine trideset i tri metra. Moći će ukrcati 28 učenika, četvero nastavnika i sedam članova posade.

Brod je namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Ima 296 bruto tona i ostvarivat će brzinu od šest do 11 čvorova, ovisno o tome plovi li na jedra ili s motorima. Vrijednost broda s dodatnim radovima iznosi 37 milijuna kuna.

Kumovanje brodu novinare je ipak manje zanimalo od vrućih aktualnih tema. Hoće li ili pak neće premijerka tužiti Aleksandra Stankovića te što će poduzeti državna tijela u slučaju Momira Dropca, pitanja su koja su novinari željeli, ali nisu uspjeli postaviti premijerki. Nakon svečane primopredaje broda, kako je novinarima objavila glasnogovornica Martina Banić, premijerki nije bilo do izjava.