NEDOSTIŽNA ESTONIJA

Premijer podnio ostavku zbog pada popularnosti

04.03.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Estonski premijer Andrus Ansip u utorak je podnio ostavku, u planiranom potezu kojim namjerava utrti put svom nasljedniku za pobjedu na općim izborima sljedeće godine

Ansip je prošli mjesec najavio da će podnijeti ostavku, zajedno s cijelom vladom, a njegova vladajuća Reformska stranka predložila je političkog veterana Siima Kallasa, potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za promet, za budućeg predsjednika vlade.

Estonski predsjednik Toomas Hendirk Ilves ima 14 dana da formalno nominira mandatara nove vlade.

Ansip je estonski premijer bio devet godina, najviše u povijesti neovisne Estonije. Zemlja je pod njegovim vodstvom uz stroge mjere štednje izašla iz katastrofalne gospodarske krize i pada BDP-a od čak 14 posto. Unatoč oštrim rezovima, njegovu su hrabrost nagradili i birači pa je 2011. Reformska stranka na izborima obranila vlast.

Ansip, međutim, u zadnje vrijeme loši stoji u anketama zbog nekoliko stranačkih korupcijskih skandala i zamora birača njegovom dugogodišnjom vladavinom. Oporbeni lijevi centar dobiva na popularnost pa je Ansip odlučio prepustiti svoje mjesto Kallasu kako bi vratio povjerenje birača i eventualno odnio pobjedu na izborima sljedeće godine.

Ključna razlika u politici vladajućih i oporbe odnosi se na pitanje jedinstvenog poreza na dohodak po stopi od 21 posto. Oporba želi uvođenje progresivnog poreza, odnosno da oni koji zarađuju više imaju i više stope poreza, kao što je u većini zapadnih zemalja.