poruka iz pleternice

Premijer Plenkoviću: Ova Vlada je u stalnom kontaktu sa Slavonijom, imamo projekte vrijedne 11,5 milijardi kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2019 18:56
  • Objavljeno 06.12.2019 u 18:56
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak u Pleternici na svečanosti u povodu Dana grada kako je ova Vlada u stalnom kontaktu sa Slavonijom i "to ne samo simbolično i formalno nego i kroz realizaciju projekata, među kojima je i projekt "Slavonija, Baranja i Srijem".

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pleternice predsjednik Vlade Plenković je podsjetio kako je u tome projektu dosad ugovoreno više od 11,5 miljardi kuna od ukupno predviđenih 18,5 milijardi.

Premijer je ocijenio kako to znači da Vlada kanalizira sredstva, ne samo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, već i u drugim područjima i operativnim programima, značajnima za brži i učinkovitiji razvoj. Istaknuo je da se kao država nalazimo u specifičnom trenutku, "jer nam se nakon sedam godina članstva u EU događa fenomen negativnog prirodnog prirasta, pa se stoga provodi niz mjera s ciljem demografske revitalizacije."

Najavio je kako će se kroz projekt "Slavonija"u idućoj financijskoj perspektivi "EU sredstva još lakše i brže koristiti, te na taj način omogućiti što većem broju mladih ljudi da ostanu u svojim sredinama", a Vlada je spremna pomoći u realizaciji budućih projekata.

Plenković je rekao da mu je drago vidjeti kako Pleternica napreduje.

"Jedan ste od deset gradova, koji najučinkovitije koristi EU fondove. To pokazuje sposobnost prilagodbe i praćenja trendova, a drago mi je da ste u tome procesu prepoznali partnerstvo s Vladom RH, na područjima, na kojima smo željeli napraviti stvarne i dugoročne iskorake za državu, a najviše za ravnomjerni reigonalni razvoj", poručio je premijer Plenković.

Gradonačelnica Antonija Jozić istaknula je kako je gradski proračun u posljednje dvije godine sa sedam narastao na 25 milijuna kuna, a Pleternica je kao jedinica lokalne samouprave sa samo osam zaposlenih redovito među deset naujspešnijih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova, a dobiva i bezuvjetne nalaze državne revizije.

"Razvijamo viziju grada ugodnog življenja, koji prati suvremene europske trendove. Pleternica je dokaz da se i male sredine mogu razvijati, i uz to sačuvati naš nacionalni identitet. To možemo ostvariti samo u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave i Vladom, provedeći politike regionalnog razvoja i razvoja gospodarstva" , rekla je Jozić

Zaslužnim pojedincima i udrugama na svečanoj su sjednici uručena gradska javna priznanja. Osim premijera Plenkovića na svečanosti su bili i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Ivan Malenica te ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!