PUSIĆ OTKRIVA

Premijer Milanović i Vučić bavit će se slučajem Veljka Marića

16.02.2015 u 12:03

Bionic
Reading

U posebnom intervjuu za N1 televiziju hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je razgovor koji je vodila s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je govorila i o bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske u kojima slučaj Marić postaje prioritet. Govorila je i o suradnji s novom predsjednicom u području vanjske politike

'Što se vanjske politike tiče, Kolinda Grabar Kitarović vidi interes u tome. To što je rekla da će biti prvi gospodarski diplomat, to svakako pomaže. Nadležnost predsjednice je sukreiranje vanjske politike, iako ona nema puno izvršnih ovlasti. Odlazak u neku zemlju i uspostavljanje odnosa uvijek pomaže. Morat ćemo sjesti i pričati. Ona me već pozvala da razgovaramo o pet dimenzija i sedam specijalnih projekata koje provodimo u MVEP-u, kao i o BiH', objasnila je Pusić dodajući kako joj je jučer na inauguraciji uspjela samo čestitati budući da su obje imale cijeli niz bilateralnih razgovora.

Probuđeni duhovi prošlosti

Prije inauguracije ministrica Pusić razgovarala je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. N1 je doznao kako je jedna o tema razgovora bila i slučaj Veljka Marića. 'Ne mogu decidirano o tome govoriti, no razgovarali smo i o tome', istaknula je Pusić. 'Što se nestalih tiče, o tome govorimo već tri godine. I vrijeme da se to počne rješavati i to treba raščistiti. Što se tiče položaja manjina, trebamo poboljšavati situaciju svatko u svojoj zemlji. Mi još moramo voditi računa o strašnom slučaju pojave Branimira Glavaša koji je na strašan način probudio duhove prošlosti. O tome sam razgovarala i s Vučićem, ali to je isključivo naš problem i nešto radi čega se moramo sramiti. To je problem koji trebao riješiti', naglasila je Pusić te dodala kako je sada nakon završetka predizborne kampanje potrebno okrenuti se pravim problemima.
'I sada kad je završila predizborna kampanja, vjerujem da ćemo ozbiljno raditi posao, a ozbiljan posao je osigurati mir i stabilnost u regiji i za svoje građane, a to je nemoguće bez pristojnih odnosa sa susjedima', rekla je Pusić.

Pusić je komentirala i kako su se premijer Milanović i Vučić u kratkom razgovoru dogovorili 'da se čuju na nekoliko tema, i to baš o slučaju Marić i o slučaju nestalih', dodala je Pusić.

Sramotna reakcija publike na inauguraciji

Ministrica je rekla da je reakcija publike na spominjanje i zasluge bivših predsjednika Josipovića i Mesića na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović bila sramotna. 'To mi je zvučalo sramotno i primitivno. S nekim se možete slagati ili ne, ali institucije imaju svoje značenje. No ovakvo ponašanje nije bilo primjereno. Mnogi od nas koji smo ondje sjedili nismo glasali za Kolindu Grabar Kitarović. Ni ja nisam glasala za nju, ali sam ondje bila i pljeskala sam na stvari s kojima se slažem, a šutjela sam na stvari s kojima se ne slažem. Njezinu funkciju poštujem iako se politički ne slažemo', rekla je Pusić.