IVAN VRDOLJAK

'Premijer mi garantira Zakon o udžbenicima, mediji su isprovocirali pressicu'

01.12.2018 u 11:55

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u subotu govorili su o odnosima u vladajućoj koaliciji, a problem je Zakon o udžbenicima, s čijim stavljanjem na dnevni red sjednice Vlade HDZ navodno oteže

Vrdoljak je rekao da je u petak popodne dobio 'osobne garancije premijera da će Zakon u Saboru biti izglasan 14. prosinca, javlja Dnevnik.hr.

'Taj Zakon je bio na prvom čitanju, ima pozitivno mišljenje, nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom', kazao je Vrdoljak.

Potvrdio je namjeru HNS-a da izađe iz koalicije ukoliko do usvajanja zakona ne dođe.

'Tržište nakladništva je tržište od 500 milijuna kuna. Ovo su velike promjene u kojima se uvode promjene, cijena, izgleda i oblika udžbenika. To zahtijeva da se nakladnici prilagode novim uvjetima i procesima na tržištu pa ih pozivam da budu svjesni kako hrvatski roditelji, djeca i Hrvatska zaslužuju kurikularnu reformu i da nas neće zaustaviti', istaknuo je Vrdoljak. Smatra kako je osobna garancija premijera dovoljna da nema dvojbi u to da će rokovi biti ispoštivani.

  • +5
Ivan Vrdoljak i Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Blaženka Divjak rekla je kako ovaj prijedlog Zakona uvodi red.

'On određuje i maksimalnu cijenu udžbenika koja bi trebala biti niža oko 10 posto od regularnih cijena', komentirala je i dodala da se treba donijeti početkom ovog mjeseca, maksimalno u sljedeća dva tjedna.

Već treći put zaredom, posljednji put jučer, premijer nije stavio Zakon o udžbenicima na Vladu i svaku garanciju da će to učiniti nije ispoštovao, čime je bila svjesno ugrožena cijela obrazovna reforma, tvrdili su u petak iz HNS-a. Zbog obrazovanja su, kako su rekli, ušli u Vladu pa je njihov ostanak u koaliciji ostao upitan.

Iz Vlade su za Dnevnik.hr potvrdili da ovaj zakon u srijedu ide na dnevni red te da je tako bilo i predviđeno.