NAKON JUČERAŠNJEG 'ŠLAMPERAJA'

Premalo doraslih za 'nadzornike' policije

19.02.2015 u 12:41

Bionic
Reading

Samo dvoje, od 12 saslušanih kandidata za Vijeće za građanski nadzor pojedinih policijskih ovlasti, dobilo je u četvrtak prolaznu ocjenu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a za preostali sastav Vijeća (tri čana i pet zamjenika) raspisat će se ponovni natječaj

Ishod je to koji su (sa šest glasova 'za' i tri 'protiv') izglasovali članovi Odbora iz vladajuće koalicije, suglasni da većina saslušanih ne odgovara. Podsjetimo, saslušanje kandidata održano je jučer, no već tada bilo je jasno da u Odboru za unutarnju politiku njima nisu bili zadovoljni.

Na žalost, ne možemo izabrati puni sastav Vijeća, no izdvajam dvoje kandidata, Daria Juričana (profesor germanistike i komparativne književnosti) i Tadijanu Vukušić (odvjetnička vježbenica), rekao je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP), tražeći da se osam ostalih članova Vijeća bira na novom natječaju.

Iste kandidate hvali i Nenad Stazić (SDP), za Vukušić kaže da je mlada, s iskustvom na sličnom poslu, s čvrstinom u nastupu. Juričana hvali jer oponira potpredsjedniku Odbora. 'Pokazao je stav i čvrstinu, to je karakterna crta koja govori da neće podlijegati pritiscima izvana', uvjeren je Stazić.

Tomislav Čuljak (HDZ) ne spori da su Juričan i Vukušić dobri kandidati, no ne dijeli mišljenje da samo oni ispunjavaju uvjete. I drugi imaju uvjete, kako odrediti profil onih koji udovoljavaju, kako obrazložiti da ne udovoljava odvjetnik Leo Buljat, kojeg je predložio Europski centar za ljudska prava, ili Zoran Grgić koji je tri mandata član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, upitao je kolege.

Čuljak predlaže 'svoje' kandidate: Buljata, Grgića, Vukušić, Lidiju Grčić, Josipa Miličevića (za članove Vijeća), te Zdravka Vladanovića i Pavu Naletilića (zamjenici). Podsjeća da se za rad u Vijeću ne dobiva naknada, što je, kaže, vjerojatno bila otegotna okolnost zbog koje se nije javilo više kandidata.

Stazić ne spori da kandidati ispunjavaju formalne uvjete, no pita se čemu saslušanje ako će se voditi računa samo o formi. 'Ako je bitna forma, onda je tajnica Odbora mogla sama obaviti posao', kaže Stazić i tumači da je saslušanje važno da se čuje stav kandidata, vidi znaju li materiju. Uostalom, u srijedu se vidjelo da neki ne znaju opseg posla, podsjetio je zastupnik.

I predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) mišljenja je da je više kandidata zadovoljilo, a ponavlja i svoj stav da Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, koji predviđa ustrojavanje Vijeća, ima niz nedorečenosti i nejasnoća.

Prvo bi trebalo dopuniti zakon, reći jesu li važni samo formalni uvjeti, kaže Tuđman koji ponavlja da se zbog sigurnosnih provjera Vijeće neće sastati do kraja godine.

Njegov prijedlog da Odbor zaključi da zakon nije dorečen i da ga treba doraditi, nije prošao kod većine.

Ovlašteni ste predlagatelj, ako mislite da zakon treba dorađivati, učinite to, nisam za to da to radi Odbor, rekao mu je Stazić, a Dragovan dodao kako je suglasan da ima tehničkih nedorečenosti, no da je važnija uspostava građanskog nadzora nad primjenom određenih policijskih ovlasti.

Sastav Vijeća u konačnici potvrđuje Sabor, no Odbor će mu poslati listu kandidata tek kad ju kompletira, dakle, nakon što se ponovi natječaj.