velike gužve

Preko 500 kamiona čeka na Macelju i Bregani, župan Kolar traži dodatne sanitarne inspektore

13.03.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u petak je apelirao da se zbog velikih gužvi pošalje veći broj dodatnih sanitarnih inspektora na najprometnije granične prijelaze Bregana i Macelj, na kojemu je trenutno na ulazu u Hrvatsku kolona duga deset kilometara te ulaz čeka preko 500 kamiona

"U posljednja 24 sata na graničnom prijelazu Macelj izdana su 32 rješenja o samoizolaciji za ljude iz čitave Hrvatske. To govori o pritisku. Na njemu rade četiri sanitarna inspektora, što nije dosta“, poručio je Kolar s konferencije za novinare u Krapini.

Stoga je apelirao da najopterećeniji prijelazi dobiju najveći broj inspektora kako ne bi bilo čekanja i stvaranja dodatne nervoze.

Župan je napomenuo kako zasad ne području županije nema zaraženih koronavirusom, 13 ljudi je prošlo kroz izolaciju u Općoj bolnici Zabok i nitko nije bio pozitivan. "Sada imamo jednog pacijenta kojem se uzima bris“, dodao je Kolar.

Apelirao je i na Nacionalni stožer civilne zaštite da počne "donositi odluke, a ne preporuke". "Kad krenemo s preporukama, nemamo ujednačena postupanja na čitavom području Hrvatske“, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek istaknuo je da je Crveni križ angažiran na podjeli vode i hrane vozačima teretnih vozila na granici.

 Naveo je kako je županija dala prijedlog prostora za moguću karantenu, ali nije mogao potvrditi lokaciju.

 "Zasad nije bilo potrebe da se stavi u funkciju. Strani državljani se vraćaju s granice doma, a domaći će biti u samoizolaciji prema preporuci struke, epidemiologa i sanitarnog inspektora“, rekao je Ferek Jambrek, dok je župan Kolar kazao da su pripremljena još dva prostora za izolaciju te ih je sada šest u zabočkoj bolnici.

 Epidemiolog Ivan Lipovac pozvao je građane da se pridržavaju uputa i mjera, a posebno osobe sa simptomima respiratornih bolesti, koje su boravile u zemljama s kriznim žarištima virusa ili bile u kontaktu sa zaraženima, da ne idu u bolnicu ili kod liječnika, već da se telefonski jave epidemiolozima od kojih će dobiti upute.

 Županijski Stožer civilne zaštite neće davati dozvole za okupljanja s više od 100 ljudi, a preporuka je da se i sva ostala odgode.