udar na turizam

Većina hotela u Hrvatskoj se zatvara na dva tjedna

13.03.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Vodeće hotelijerske kompanije privremeno obustavljaju rad određenog broja hotela na dva tjedna, pri čemu će u obalnim destinacijama biti osiguran smještaj u bar jednom hotelu, a u Zagrebu će ih biti otvoreno više, izvijestili su u petak iz Hrvatske udruge turizma (HUT), koji je izradio i paket mjera pomoći sektoru

HUT je o tome izvijestio u priopćenju sa sastanka predsjednika uprava članica te udruge, koja okuplja vodeće hrvatske hotelijerske kompanije.

Na sastanku je definiran prijedlog mjera za pomoć turističkom sektoru koji već sada bilježi štete od situacije s koronavirusom, ističu iz HUT-a, koji će prijedlog, koji uključuje kratkoročne i dugoročne mjere tijekom vikenda poslati Ministarstvu turizma.

"Fokus kratkoročnih mjera su očuvanje radnih mjesta i održavanje likvidnosti kompanija, koja je nužna za realizaciju ostatka turističke godine. Dugoročne mjere su namijenjene kompenzaciji šteta, a one će biti dodatno definirane nakon što se utvrde razmjeri tih šteta", kažu u HUT-u.

Ističu i kako su dodatno, kako bi u potpunosti poštovali i podržali mjere koje je jučer objavio nacionalni krizni stožer, a koje se odnose na karantenu za dolaske iz zemalja koje su nam najveća emitivna tržišta, kao i na zabranu okupljanja većih od 100 ljudi, vodeće hotelijerske kompanije donijele su odluku o privremenoj obustavi rada većine hotela na rok od dva tjedna.

Hoteli će se zatvarati odmah po odlasku gostiju koji su trenutno u smještaju. 

Pritom će u svakoj obalnoj destinaciji biti osiguran rad jednog hotela za smještaj, dok će se u Zagrebu osigurati rad više hotela, zaključuje se u priopćenju.