podaci o evakuaciji

Gdje, što i kako: Ovo je sve što zasad znamo o prekidu vatre u Ukrajini

05.03.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Rusija je objavila u subotu da će njezine snage prekinuti vatru oko dva ukrajinska grada i dopustiti odlazak civilima. Slijede dosad poznati podaci:

Evakuacija iz Mariupolja i Volnovahe

* Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da će se u subotu poštivati ​​"režim tišine" oko Mariupolja i Volnovahe kako bi se civilima omogućilo da odu. Rečeno je da je to dogovoreno s Ukrajinom.

Izraz koji se upotrebljava na ruskom neznatno se razlikuje od prihvaćenog prijevoda prekida vatre, ali u biti znači isto. Ruske novinske agencije prevele su to na engleski kao "primirje".

"Od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu (07:00 GMT) ruska strana objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora kako bi se omogućilo civilima da napuste Mariupolj i Volnovahu", prenijele su ruske novinske agencije rusko ministarstvo obrane.

Nije odmah bilo jasno zašto drugi ukrajinski gradovi nisu uključeni.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da će biti dogovora o humanitarnim koridorima za druge gradove.

* Ukrajina je priopćila da planira evakuirati 200.000 ljudi iz Mariupolja i 15.000 iz Volnovahe. Crveni križ je jamac za prekid vatre, navodi Ukrajina.

Ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk rekla je da vlada razmatra izvješća ukrajinske vojske da ruske snage koriste prekid vatre za napredovanje prema Mariupolju.

Koridor: Mariupolj - Nikolske - Rozivka - Polohi - Orihiv - Zaporižija.

* Gradske vlasti Mariupolja pozvale su civile da odu.

"Kada je naš grad stalno pod nemilosrdnom vatrom okupatora, nema drugog izbora osim dopustiti stanovnicima - nama - da sigurno napuste Mariupolj, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko na Telegramu.

Trasa koridora je Mariupolj - Nikolske - Rozivka - Polohi - Orihiv - Zaporižija.

Vojni gubici

* Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da se nastavlja opsežna ofenziva na Ukrajinu.

Ministarstvo je priopćilo da su uništena 82 ukrajinska zrakoplova, 708 tenkova i drugih oklopnih vozila, 74 višecijevna bacača raketa i 56 dronova, objavila je RIA.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavile su s napadima na vojnu infrastrukturu Ukrajine", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Rekao je da snage iz Donecka nastavljaju stezati obruč oko Mariupolja. Rusija nije objavila vojne gubitke.

* Ukrajina je priopćila da je od početka invazije 24. veljače ruska strana pretrpjela gubitke više od 10.000 vojnika i da je uništeno 269 tenkova.