BLOKADA GADAFIJEVE IMOVINE

Pregled sankcija nametnutih Libiji

09.03.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Zapadne zemlje, Europska unija i Ujedinjeni narodi nametnuli su sankcije Libiji i zamrznule imovinu u inozemstvu pukovnika Moamera Gadafija i njemu bliskih osoba kojih pregled donosi agencija Reuters. U međuvremenu, SAD i Britanija otklanjaju mogućnost brze zabrane leta nad Libijom

AUSTRIJA je zamrznula svu imovinu Gadafija, članova njegove obitelji i suradnika. Središnja austrijska banka objavila je da je zamrznula 1,2 milijarde eura libijskih depozita u austrijskim bankama. Zamrznula je i imovinu Mustafe Zartija, zamjenika Libijske agencije za investicije (Libyan Investment Authority, LIA), koji ima austrijsku putovnicu.

BRITANIJA je zamrznula Gadafijevu imovinu i ukinula mu diplomatski imunitet. Mjere se ne odnose samo na imovinu koju posjeduje Gadafi i njegova djeca već i na imovinu koju bi oni mogli nadzirati. Smatra se da Gadafijeva obitelj posjeduje milijarde dolara u ulaganjima u Londonu, a samo sin Saif 10 milijuna funti. Britanija je mjere zamrzavanja imovine proširila na 20 Gadafijevih suradnika.

KANADA je zamrznula Gadafijevu imovinu u vrijednosti 2,4 milijarde američkih dolara. Zabranila je poslovanje s libijskim ustanovama.

ITALIJA - Talijanska banka naredila je financijskim ustanovama da dojave o bilo kakvom sumnjivom prometu po računima koje u toj zemlji posjeduju Gadafi i članovi njegove obitelji.

LUKSEMBURG je zamrznuo račune Središnje libijske banke i Libijske agencije za investicije (LIA). Na računima je manje od milijarde eura.

JAPAN je nametnuo sankcije Libiji 8. ožujka uključivo zamrzavanje imovine samoga Gadafija i nekoliko drugih Libijaca u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Zabranjen je ulazak u Japan Gadafiju i članovima njegove obitelji.

ŠPANJOLSKA je zamrznula turistički projekt u području Costa del Sol koji je u vlasništvu Gadafija i počela je potragu za mogućom imovinom libijskog lidera. Španjolska vlada povukla je dvije ranije dodijeljene dopusnice za izvoz obrambene opreme u Libiju, objavio je u srijedu premijer Jose Luis Zapatero.

ŠVICARSKA je pojačala pritisak na Gadafija zabranom transfera novca koji bi mogao završiti u rukama Gadafijeve obitelji i njegovih suradnika. Odluka će pogoditi libijsku naftnu tvrtku Tamoil koja upravlja rafinerijom u zapadnoj Švicarskoj. Libija je opovrgnula navode da Gadafi posjeduje bilo kakve račune u Švicarskoj ili bilo kojoj banci diljem svijeta. Švicarska je 24. veljače objavila zamrzavanje svih računa koje bi Gadafi i njegova obitelj mogli posjedovati u toj zemlji.

SJEDINJENE DRŽAVE
su zamrznule 25. veljače svu imovinu Gadafija i njegove obitelji te najviših dužnosnika kao i imovinu libijske vlade i Libijske središnje banke. Prema američkom dužnosniku blokirano je oko 30 milijardi dolara u SAD-u.

MEĐUNARODNE SANKCIJE

EUROPSKA UNIJA prihvatila je paket sankcija 28. veljače protiv Gadafija i njemu najbližih savjetnika, uključivo embargo na oružje i putovanje u zemlje EU. Članice EU, njih 27, zamrznule su imovinu Gadafija, njegove obitelji i vlade te zabranile prodaju prozvoda kao što su suzavac i oprema za suzbijanje nemira. EU je produljio zabranu ulaska za 36 Libijaca i zamrznuo imovinu 20 pojedinaca osim Gadafija i pet članova njegove obitelji. Sankcije koje je EU nametnuo pogađaju LIA-u, a pojedinosti europskih sankcija bit će objavljene 11. ožujka.

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD - Pošto se Vijeće sigurnosti UN-a obratilo Međunarodnom kaznenom sudu zbog nasilja u Libiji, glavni tužitelj je 2. ožujka najavio da će istraživati nasilje koje počine snage lojalne režimu, ali i pobunjenici. To je prvi put da sud najavljuje istragu usporedo s odvijanjem sukoba.

UJEDINJENI NARODI - Vijeće sigurnosti nametnulo je zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Gadafija i njegove obitelji 26. veljače te je prijavilo Međunarodnom kaznenom sudu da libijska vlada nasilno guši narodne prosvjede.

Opća skupština UN-a jednoglasno je 1. ožujka izbacila Libiju iz članstva UN-ova Vijeća za ljudska prava zbog nasilja koje su prema prosvjednicima počinile Gadafijeve snage. Rezolucija je donesena na preporuku Vijeća u Ženevi koje je optužilo libijske vlasti za 'grubo i sustavno kršenje ljudskih prava'.

EU i NATO u četvrtak i petak o stanju u Libiji

Europska unija i NATO u četvrtak i petak odvojeno će razgovarati o stanju u Libiji i o zaustavljanju nasilja koje se postupno pretvara u građanski rat u zemlji.

Libijski princ za zonu zabrane letenja

Izgnani libijski princ prijestolonasljednik zatražio je u srijedu od zapadnih sila da uvedu zonu zabrane letenja nad Libijom i napadnu protuzračnu obranu Moamera Gadafija, no istaknuo je da libijski narod ne želi međunarodne snage na tlu, prenijele su svjetske agencije. Mohamed El Senusi, čiju je obitelj Gadafi svrgnuo vojnim prevratom 1969., rekao je da bi takva mjera zaustavila daljnje krvoproliće na sjeveru Libije gdje se pobunjenici bore protiv libijskog vođe.

SAD i Britanija otklanjaju mogućnost brze zabrane leta nad Libijom

Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije u srijedu su otklonili mogućnost brzog donošenja odluke o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom gdje su snage lojalne Moameru Gadafiju krenule u protuofenzivu protiv pobunjenika.