HRVATSKI BROJ JEDAN

Predstavljeni memoari Josipa Manolića

14.07.2015 u 17:08

Bionic
Reading

Knjiga 'Politika i domovina - moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku', u kojoj je 95-godišnji Josip Manolić iznio detalje iz svojeg 75-godišnjeg političkog života, koji se protegnuo kroz čak četiri države - Kraljevinu Jugoslaviju, Nezavisnu Državu Hrvatsku, Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju i Republiku Hrvatsku, predstavljena je u ponedjeljak u Novinarskom domu

Političar, antifašist, obavještajac, najbliži suradnik predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji premijer, kojeg su mediji prozvali 'hrvatskim Brojem jedan' prema liku iz popularnog stripa Alan Ford, i 'čovjekom koji zna najviše tajni' istaknuo je na predstavljanju memoara kako je došao do zaključka da je ljudsko pamćenje vrlo osjetljivo, odnosno nepouzdano, pa se uvijek koristio s više izvora kako bi potvrdio svoje teze.

'Ja prijatelju svog prijatelja, za kojeg sam smatrao da je prijatelj, pokažem bilješku koju je on napravio i svojom rukom potpisao, a on se uopće ne sjeća bilješke', kazao je Manolić. Dodao je kako time želi reći da se čovjek ne smije u traženju istine osloniti samo na jedan izvor jer on može biti varljiv.

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je kako misli da knjiga nije 'pljuvačka', ali bi neke osobe spomenute u njoj možda mogle ostati 'dirnute'.

'Neka imena koja su stavljena u kontekst suradnika nekoga tko je svojim ponašanjem činio nešto što možda za Hrvatsku nije bilo dobro, ti će se pronaći i sa svojim pseudonimima za koje se dugo vremena pričalo da su ih imali iz jugoslavenskog vremena', rekao je.

Jakovina je dodao kako ima i ljudi koji su apostrofirani kao 'američki igrači', a zanimljivo je što je među njima bio i jedan od vodećih hrvatskih komunista Mika Špiljak

Smatra, međutim, kako u knjizi nema stvari koje bi odudarale od memoarske literature. 'Mislim da je to knjiga koja će se nasloniti na literaturu koja je o sličnom razdoblju već napisana', kazao je Jakovina.


Ustvrdio je kako se do pune istine nikada neće doći, ali za Manolićev rad smatra da će doprinijeti da se ona razjasni s pozicije nekoga tko je 'pet - šest godina bio na najvažnijim mjestima' i gotovo čitav život mogao razgovarati s ljudima koji su puno znali.

Jakovina je također naglasio da Manolić, kad govori o vremenima poslije Drugog svjetskog rata i zbivanjima u sedamdesetima, sebe ne prikazuje kao nekog tko je u pozadini vodio glavnu politiku, razgovarao s Titom, povlačio najvažnije konce.

Manolić u knjizi izdavača Golden marketing - Tehnička knjiga iznosi detalje o svojem školovanju i početku Drugog svjetskog rata, odlasku iz Zagreba i susreta s vodećim funkcionerima KPH-a, isključenju iz partije zbog 'nacionalističkih pogleda', obnovi hrvatske države, 'slučaju Labrador', kardinalu Alojziju Stepincu, razlazu s Tuđmanom, konverziji jugoslavenskog dinara u hrvatsku valutu...

U predgovoru je napisao da gotovo 75 godina sudjeluje u političkom životu Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske. 'Četiri države, četiri različita politička režima - dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao', napisao je Manolić.

Urednik Franjo Maletić ističe da je Manolić u pripremi knjige ostao 'svoj', tvrd u stajalištima, beskompromisan na svojoj temeljnoj ideji socijalista, ali uvijek spreman pojasniti prijeporne stavove i razmišljanja.