dobra ideja

Predstavljena aplikacija za provjeru ima li netko pravo na 'privatnu plažu'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2021 10:13
  • Objavljeno 16.08.2021 u 10:13
Pomorsko dobro

Pomorsko dobro

Izvor: Screenshot / Autor: Pomorsko dobro

Splitsko-dalmatinska županija predstavila je web servis PomorskoDobro.Dalmacija.hr na kojem se može provjeriti status neke plaže, odnosno je li riječ o "privatnoj plaži" ili slobodnom pomorskom dobru, ali i prijaviti devastaciju ili neovlašteno okupiranja pomorskog dobra, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Za stanovnike Splita, Trogira, Solina, Omiša, Makarske, otoka Brača, Hvara i Visa te ostatka Splitsko-dalmatinske županije više ne bi trebalo biti dvojbe nalaze li se na privatnoj plaži ili slobodnom pomorskom dobru. Županija u kojoj se nalazi drugi najveći grad u Hrvatskoj i najveći na hrvatskoj obali predstavila je web servis PomorskoDobro.Dalmacija.hr na kojem se takve informacije mogu brzo provjeriti.

Splitsko-dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj povezala sve registre koji prate stanje u priobalju i tako stvorila jedinstven elektronički sustav praćenja pomorskog dobra.

Na web stranici Pomorsko dobro može se pogledati gdje su katastarski dokraja riješene granice pomorskog dobra, gdje postoje koncesije na pomorskom dobru koje uključuju i marine i brodogradilišta, zatim gdje su lučka područja, kao i specijalne mikrolokacije.

 Sustav ima i mogućnost službene prijave devastacije ili neovlaštenog okupiranja pomorskog dobra, piše Jutarnji list.