velika prezentacija

Predstavljen Plan nabave Ministarstva obrane za 2019.

07.02.2019 u 18:10

Bionic
Reading

Financijskim planom za 2019. godinu, kao najznačajniji projekti Ministarstva obrane (MORH), predviđeni su nabava višenamjenskog borbenog aviona, nastavak generalne revizije tenkova M84, izgradnje hangara - radionice za održavanje Protupožarne eskadrile, adaptacije objekata vojarni te izgradnje i rekonstrukcije vojnih lokacija, a planira se i nabava cisterni za gorivo te opremanje mornarice, kopnene vojske i ostalih postrojbi.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na predstavljanju Plana nabave MORH-a za 2019. rekao je da je financijskim planom osigurano 1,6 milijardi kuna za postupke javne nabave i više od 500 milijuna kuna za stvorene obveze iz prethodnih godina za višegodišnje financiranje.

Naglasio je kako je ove godine, u odnosu na 2018., u proračunu oko 260 milijuna kuna više, čime je ukupno osigurano više od 5 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego u 2016. godini.

Podsjetio je kako u planovima u zadnje tri godine nije bilo nijednog postupka nabave s oznakom tajnosti, za razliku od 2012. godine kada je 51 posto postupaka bilo klasificirano.   

"Nastavljamo s dobrom praksom, trudit ćemo se i podizati kriterije i unaprjeđivati sustav jer obrana je nacionalni interes koji se tiče svih nas. U radu Ministarstva vodit ćemo se odgovornim ponašanjem, racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom", rekao je ministar Krstičević.

 Također je podsjetio na izvješće Državnog ureda za reviziju za 2017. godinu, koje je prvi put dalo bezuvjetno mišljenje o poslovanju Ministarstva, dodavši da tako i nastavljaju dalje.   

Ministar obrane rekao je kako je fokus Plana na čovjeku, odnosno na poboljšanju uvjeta života i rada vojnika, kao i na projektima modernizacije i opremanja te na nastavku višegodišnjih projekata.  Također, za ponedjeljak je planirano potpisivanje ugovora s predstavnicima hrvatskih tvrtki, u vrijednosti od oko 300 milijuna kuna.   

"Osim odgovornosti za sigurnost, Hrvatska vojska je pokretač i generator razvoja i promotor hrvatske obrambene industrije", poručio je ministar Krstičević.   

Na pitanje novinara što se konkretno radi po pitanju modernizacije i jačanja Hrvatske vojske s obzirom na to da su u planu revizije i građevinski radovi, ponovio je da je ključan projekt čovjek jer je on "najvredniji dio sustava" te da ove godine, po prvi put, sustavno ulaze u prostor kibernetike, odnosno, vojska će dobiti zapovjedništvo za kibernetički prostor. 

Plan nabave u 2018. godini realiziran 98 posto  Načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2018. godini, istaknuvši kako je on realiziran s 98,11 posto, dok se preostali postotak odnosi na nabave prenesene u ovu godinu.  Provedeno je 1058 predmeta nabave i sklopljeno 1259 ugovora, među kojima su najznačajniji nabava brodskih motora za ratnu mornaricu, izgradnja i rekonstrukcija vojnih lokacija i građevina u Petrinji, Pločama, Varaždinu, Zemuniku, Divulju i Zagrebu, generalna revizija tenkova M84, rakete za helikoptere Kiowa, modernizacija informacijsko komunikacijskog sustava te nabava borbene odore, radne vojne odjeće i obuće, naoružanja i streljiva te vojnih kamiona, terenskih vozila i inženjerskih sredstava.   

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov rekao je kako je stalna težnja osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske te istaknuo važnost opremanja vojske hrvatskim proizvodima.

 "Time osiguravamo da se dio novca ponovno vrati u državni proračun ali i potičemo domaću proizvodnju", poručio je.   

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je praksu javnog prezentiranja Plana nabave istaknuvši kako bi se i druga državna tijela trebala povesti za tim primjerom.